Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-alla-skolelever-aka-gratis-i-kollektivtrafiken/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt alla skolelever åka gratis i kollektivtrafiken”

Alla skolelever borde få resa gratis med buss och annan lokaltrafik i Stockholms län, anser insändarskribenten.
Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Gratis kollektivtrafik för unga vore bra för miljön, ungas psykiska hälsa och ekonomisk jämställdhet. Låt alla skolelever åka gratis i kollektivtrafiken, skriver sjundeklassaren Nyx Lindqvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag åker buss till och från skolan varje dag sedan trean i lågstadiet. Det fungerar bäst för mig eftersom att jag bor långt bort.

När jag blev lite äldre fann jag också en annan fördel med mitt SL-kort. Jag kunde åka tåg och buss nästan överallt i Stockholms län. Jag kunde träffa mina vänner oftare, gå på aktiviteter och utforska min närhet. Jag kände mig självständig och fri.

Vi har ett ansvar att skapa en bättre framtid med bättre gemenskap. Det finns stora ekonomiska klyftor i vårt samhälle, men föräldrarnas ekonomi ska inte vara anledningen till att barn och ungdomar isoleras och mår dåligt.

Gratis SL-kort för alla ungdomar kanske låter galet eller idealistiskt, men det skulle ha positiva effekter. Miljön, ungas psykiska hälsa och ekonomisk jämställdhet skulle förbättras.

Vi borde skapa en kultur där alla kan gynnas av kollektivtrafiken. Ge ungdomar i skolåldern bättre möjligheter med gratis busskort! Det är framtidens resesätt.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt