Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-barn-ha-en-rinnande-nasa-i-forskolan/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt barn ha en rinnande näsa i förskolan”

När det blir tillåtet att hångla på dansgolv på krogen den 29 september borde det också accepteras att min son har en rinnande näsa på morgonen när det är kallt ute, skriver en student och ensamstående mamma i en insändare.
När det blir tillåtet att hångla på dansgolv på krogen den 29 september borde det också accepteras att min son har en rinnande näsa på morgonen när det är kallt ute, skriver en student och ensamstående mamma i en insändare. Foto: Thomas Karlsson

INSÄNDARE. När coronarestriktionerna försvinner borde det även gälla barnomsorgen – annars diskrimineras småbarnföräldrar. Låt barn ha en rinnande näsa i förskolan, skriver Matilda Cripps, student och ensamstående mamma.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag är en 33-årig, ensamstående mamma till en son på 1,5 år, samtidigt som jag studerar heltid. Jag har tidigare gjort karriär inom restaurangbranschen, men när jag blev gravid insåg jag att arbetstiderna – som är långt ifrån barnvänliga – inte var något jag ville kämpa med under min sons barndom.

Jag valde därför att försöka uppnå mitt livs största mål: att komma in på Handelshögskolan i Stockholm. Efter cirka två års hårt arbete kom glädjebeskedet: Antagen!

Min första dag var bitterljuv eftersom den sammanföll med min sons första dag på förskolan utan sin mor. Ängslan byttes snabbt ut mot drivkraft, och jag hade fullt upp med att lösa uppgifter i mikroekonomi.

På tredje dagen ringde telefonen. En av förskolelärarna förklarade att min son behövde hämtas eftersom han var hostig. Läraren var noga med att förklara att under rådande covidrestriktioner skulle barn vid minsta symtom stanna hemma och därefter vara symtomfri i två dagar.

Sedan dess har mitt liv präglats av detta. I skrivande stund var det tre veckor sedan han började förskolan. Två av dessa veckor har han varit hemma. Som de flesta föräldrar är medvetna om är små barn sällan helt fria från symtom som liknar med corona. Det är alltid lite snor i näsan, lite hosta när de sover, en nysning här och där.

Med målet i sikte har jag fått det att fungera. Väckarklockan har ställts på klockan 05.30 för att jag ska hinna med en timmes plugg innan barnet vaknar. En ganska stor del av CSN-bidraget har gått till att betala barnvakt. Min fantastiska mamma har gått från pensionär till dagmamma i den utsträckning hon orkat.

På onsdag försvinner de flesta restriktioner, men för mig blev glädjen kortvarig när beskedet kom. Det dröjde inte länge förrän ett mejl kom från förskolan skolledning: ”Vi vill förtydliga att vi fortsätter med samma restriktioner.”

Samtidigt som mina kurskamrater och lärare får återgå till sin vanliga vardag står jag handfallen. Det känns som mattan har dragits undan mina fötter. Föreläsningar ska i höst enbart ske på plats och inte spelas in. Den möjligheten för att klara mina studier har därmed tagits ifrån mig.

Dessa kvarvarande restriktioner i förskolan är en diskriminering av småbarnsföräldrar, framför allt mammor som står för större delen av vab-dagarna, inte minst oss ensamstående. Ge oss en chans! Låt oss också få gå tillbaka till våra liv!

När det blir tillåtet att hångla på dansgolv på krogen den 29 september borde det också accepteras att min son har en rinnande näsa på morgonen när det är kallt ute.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt