Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-biologer-och-ekologer-ta-over-viltvarden-fran-jagarna/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt biologer och ekologer ta över viltvården från jägarna”

Den pågående licensjakten på lodjur har väckt stor debatt.
Foto: Heiko Junge

INSÄNDARE. Förvaltningen av de vilda djuren måste tas över av personer med gedigen utbildning och kunskap om djur och natur. Låt biologer och ekologer ta över viltvården från jägarna, skriver etologen och viltrehabiliteraren Anni Lönn.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Egenintresse och brist på demokrati håller på att utrota de vilda djuren i Sverige. Hela vägen från riksdag och regering till Naturvårdsverket och länsstyrelser sitter det jäviga jägare som tar beslut i eget intresse när det gäller de vilda djuren.

Ingen hänsyn tas till vetenskap eller folkets vilja, och tjänsteansvaret har man sett till att ta bort. Stora pengar kretsar kring jakten på Sveriges 126 utrotningshotade arter av däggdjur och fåglar, pengar som kommer jaktlag, markägare och jagande beslutsfattare till del.

Makten gör som de själva vill på bekostnad av demokrati och liv på planeten. De vilda djuren är hela befolkningens, om någons, men det är ett fåtal som tjänar stora pengar på att utrota dem. Vi förkastar troféjakt i andra länder, men tillåter det i Sverige.

Trots att flera djur är fridlysta och rödlistade har beslutsfattarna bestämt att jaktlagen och jaktförordningen går före alla andra lagar och regler, inklusive naturens. På Naturvårdsverket tycker myndighetens företrädare att deras uppdrag är att ”främja jakten” framför att skydda djur och natur.

Det är viktigare att döda djur än att bevara dem. Inga myndigheter eller lagar står på de vilda djurens sida.

Historiskt har jakt utrotat många arter på planeten och fortsätter att göra det. Varför tillåts ett destruktivt intresse att döda, som inte gör någon nytta för naturen utan enbart stör ekosystemens balans?

Vi kan inte fortsätta att låta en intresseorganisation hota vår existens. Utan vilda djur och fungerande ekosystem överlever vi inte. Den viltvårdspolitik som bedrivs nu förstör för all överblickbar framtid. Det tar naturen många miljoner år att skapa mångfald.

Vi skulle inte komma på tanken att låta en outbildad person operera oss, men utan att blinka låter vi någon som har gått en helgkurs få förstöra den känsliga balansen i naturen och utrota de viktigaste djuren som styr ekosystemen.

Förvaltningen av de vilda djuren behöver snarast möjligt övergå till personer som har gedigen utbildning och kunskap om djur och natur, det vill säga biologer och ekologer. Det vore också klädsamt om politiken i ett land som påstår sig ha demokrati utgår ifrån folkets vilja när beslut tas.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare