Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-eleverna-komma-tillbaka-till-gymnasiet/

Insändare

Insändare. ”Låt eleverna komma tillbaka till gymnasiet”

Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Gymnasieelever blir inte speciellt sjuka av coronaviruset och det har tydligt framgått att smittan inte drivs av barn och ungdomar. Låt därför eleverna återvända till skolan några veckor före studenten, skriver Ulrika Hjelström.

Snart är ett långt skolliv över för avgångseleverna på gymnasiet. Våren blev inte som de tänkt sig. Det blev den inte heller för de flesta andra i samhället.

Många får göra avsteg från det vanliga livet. Studenterna har redan fått inställda skivor, baler och annat som hänger ihop med ett traditionellt studentfirande. En del av det går att ta igen senare, men inte allt. 

Vad som inte går att ta igen är den sista viktiga tiden i skolan med klasskamraterna och lärarna. Gemenskapen och känslan av en tillhörighet innan det är dags att skingras och träda in i vuxenlivet. 

Att stänga gymnasieskolorna var ett politiskt beslut som synes grundat i att minska resandet inom kollektivtrafiken. Gymnasieeleverna blir inte speciellt sjuka av viruset och det har tydligt framgått att smittan inte drivs av barn och ungdomar.

Att gymnasieeleverna inte fysiskt är i skolan betyder ju inte att de inte umgås, bara att de inte gör det i skolan. Vill man undvika deras resande i högtrafik, för att skydda vårdpersonal och andra som måste resa, kan man anpassa skoltiderna och till exempel ha skola varannan dag klockan 10-18.

Vad som helst, bara man visar att man försöker! Det här blir annars ett sår som aldrig läker. Grundskolans elever till och med årskurs nio får fortsätta gå i skolan, men inte gymnasiets. Tiden kommer för dem som går i ettan och tvåan på gymnasiet, men för dem som går i trean är det sista chansen. 

Vi är många som nu har ledsna ungdomar hemma. Distansundervisningen lämnar mycket i övrigt att önska.

Inga lärarledda lektioner, bara uppgifter att lösa. Läs en bok, se en film, skriv en recension. Vissa dagar är det upprop och sen hej då. Dagarna sovs bort. 

Jag vädjar till våra politiker, låt studenterna få komma tillbaka de sista veckorna på terminen! Låt dem få några veckor tillsammans och låt dem få ett riktigt avslut på skoltiden!