Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-ensamkommande-studera-i-skolan/

Insändare

Insändare. ”Låt ensamkommande studera i skolan”

Ensamkommande som tvingas studera på distans riskerar att inte klara sina gymnasiestudier och lära sig svenska, enligt insändarskribenterna.
Ensamkommande som tvingas studera på distans riskerar att inte klara sina gymnasiestudier och lära sig svenska, enligt insändarskribenterna. Foto: Tomas Ohlsson

INSÄNDARE. Att plugga på distans under coronapandemin fungerar inte för alla. Låt ensamkommande gymnasieelever studera på plats i skolan så att de får det stöd som krävs, skriver Marie Haag Grönlund och Sten Flodström.

Många vuxna arbetar hemifrån under pandemin. Under våren pluggade även gymnasieungdomar på distans.

En framgångsrik strategi för att begränsa spridning av coronaviruset? Säkert, och dessa försiktighetsmått bör fortsatt tillämpas så långt möjligt.

Men arbetsuppgifterna måste kunna utföras hemma och ungdomarnas utbildningsresultat får inte äventyras. Dessutom måste vi ta hänsyn till de negativa följder som social isolering kan leda till om ”stanna hemma”-strategin tillämpas alltför okritiskt.

Hur går det till exempel för ensamkommande flyktingungdomar som försöker uppnå den nya gymnasielagens hårda krav på studieresultat, gymnasieexamen och långtidsanställning inom sex månader? Redan i augusti meddelade Komvux Stockholms vuxenutbildningscentrum på sin webbsida att huvuddelen av undervisningen även i höst bedrivs på distans på grund av smittorisken.

Är detta ett klokt och balanserat beslut? Har man beaktat de negativa följderna av att ersätta vanlig lärarledd undervisning i skolan med självstudier hemma? Troligen inte.

Dessa flyktingungdomar har särskilda behov för att uppnå goda studieresultat. Lärarledd undervisning i skolan kan inte ersättas av självstudier i trånga hyresrum eller på gruppboende, utan annan möjlighet till stöd och hjälp av lärare och klasskamrater än enstaka digitala möten.

Dessutom äventyras ungdomarnas allmänna integrering i samhället och inte minst deras nödvändiga framsteg i att bemästra svenska språket.

Ansvariga för Komvux bör tänka över sin coronastrategi, åtminstone för era riktade gymnasiekurser för ensamkommande flyktingungdomar och andra med särskilda behov. Bristande språkkunskaper, dålig studiemiljö i hemmet och särskilda behov av lärarledd undervisning gör att ungdomarnas utbildningsresultat äventyras.

Dessutom utgör skolan den viktigaste platsen för deras integrering och anpassning till ett fortsatt liv i Sverige. Både samhället och ungdomarna ska ju kunna tjäna på den fina utbildningssatsning som görs inom till exempel Komvux.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt