Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-forskare-granska-folkhalsomyndigheten/

Insändare

Insändare. ”Låt forskare granska Folkhälsomyndigheten”

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten som leder arbetet mot det nya coronaviruset borde granskas av oberoende forskare, anser insändarskribenten Hans Smedje.
Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten som leder arbetet mot det nya coronaviruset borde granskas av oberoende forskare, anser insändarskribenten Hans Smedje. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Utvärderingen av Sveriges strategi mot coronaviruset kan inte enbart göras om ett antal år. Tillsätt snarast en oberoende forskargrupp för att granska Folkhälsomyndighetens arbete, skriver Hans Smedje.

Folkhälsomyndighetens vetenskapliga bedömningar av pandemin är grund för rekommendationer med höga insatser. Rekommendationerna blir i realiteten experiment med en hel befolkning som försökspersoner.

Rutin inom all vetenskaplig produktion är att flera andra jämbördiga experter ger sin syn den vetenskapliga kvaliteten. Detta är särskilt viktigt i sammanhang som gäller liv och hälsa.

Demagogiska politiker som till exempel USA:s president Donald Trump är inte alltid är förtjusta i denna rutin. Demagoger vill gärna använda vetenskap, sann eller osann, för egna syften. 

I det här fallet gäller det dock Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de antaganden och data dessa vilar på.  

Granskningen av Sveriges strategi kan inte enbart göras om ett antal år. En oberoende vetenskaplig referensgrupp behöver tillsättas och aktiveras och måste innefatta även yrkesverksamma experter och ”kritiker”.

Granskningen av det tunga uppdrag som vilar på Folkhälsomyndigheten ska inte behöva fortsätta ske enbart i disparata medieutspel, speciellt inte i sådana som använder ömsom angrepp och ömsom idealiseringar av enskilda personer.