Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-inte-barn-avgora-om-de-ska-vaccineras/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt inte barn avgöra om de ska vaccineras”

Folkhälsomyndigheten meddelade nyligen att även barn mellan 12 och 15 år ska erbjudas vaccin mot covid-19 från och med början av oktober. Men det är föräldrarna och inte omyndiga barn som ska fatta beslutet om de ska ta sprutan, anser insändarskribenten.
Folkhälsomyndigheten meddelade nyligen att även barn mellan 12 och 15 år ska erbjudas vaccin mot covid-19 från och med början av oktober. Men det är föräldrarna och inte omyndiga barn som ska fatta beslutet om de ska ta sprutan, anser insändarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Folkhälsomyndigheten passerar en gräns när nu även 12-15-åringar ska erbjudas vaccin mot covid-19. Låt inte barn avgöra om de ska vaccineras, skriver Maria Hall.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Till skillnad från myndigheterna lägger jag stort ansvar på föräldrar och vårdnadshavare i frågan om huruvida barn bör vaccineras mot covid-19 eller ej. Jag vägrar att tro att en förälder tar ett sådant beslut lättvindigt, utan att göra allt i sin makt för att bilda sig en så god bild som möjligt av eventuella risker och fördelar som ett sådant beslut skulle kunna innebära för sitt barn.

Jag vägrar samtidigt att tro att barn från tolv års ålder skulle vara kapabla att fatta ett sådant (möjligt livsavgörande) beslut på egen hand. Det är en orimlig börda att lägga på ett barn. Ord som vårdnadshavare, omyndig och minderårig passar visst bara ibland. Eller har jag missat nyheten att tolvåringar är myndiga nu?

Folkhälsomyndigheten har beslutat att sänka åldersgränsen för vaccinationer mot covid-19 till tolv år (från tidigare 16 år, notera även då omyndig ålder) med start efter höstlovet. Detta kommer att kunna ske utan vårdnads­havares medgivande om barnet bedöms ”moget nog” att själv fatta beslutet.

Det är oklart exakt hur denna bedömning ska gå till (men i sjukvården finns tydligen vana bedömare av sådant). Vaccinationen får gärna utföras med hjälp av skolhälsovården, om de kan tänkas vara behjälpliga i frågan.

Det är trots allt lite svårt att få tolvåringar att själva boka tid och ta sig till vårdcentraler och andra vaccinationsinrättningar. Lättare då att fånga upp dem lite smidigt och snabbt i skolan tillsammans med kompisarna och få det överstökat.

Om du anar min vrede mellan raderna är det alldeles korrekt noterat. Jag reagerar starkt mot att vårdnadshavares ansvar gentemot sina barn inte ska gälla i den här frågan, oavsett beslut. Med myndigheternas logik borde också barn som motsätter sig vaccination inte behöva ta någon spruta, även om det skulle gå emot föräldrarnas vilja.

Föräldraansvaret gentemot omyndiga barn väger tungt och här passeras en anmärkningsvärd gräns. Vilken helig gräns flyttas härnäst?

I en debattartikel som publicerades på lakartidningen.se den 21 september ifrågasätter ett 20-tal läkare nyttan med den kommande massvaccinationen av friska barn. De skriver bland annat:

”Det är stor skillnad på att vaccinera en 70-åring och en 12-åring, vars immunologiska och neurologiska system fortfarande utvecklas. Detta gör att barn potentiellt sett är mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna. Samtliga kända och okända risker måste vägas mot nyttan av vaccination, och för oss är det obegripligt att man kunnat landa i att förorda massvaccination mot covid-19 hos friska barn. Om man beslutar sig för att introducera en läkemedelsbehandling till 100 000-tals barn får det inte finnas något som helst tvivel om huruvida nyttan överstiger riskerna.”

Det finns svenska röster som motsätter sig. De får bara väldigt lite utrymme.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt