Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-inte-prioriteringsdebatt-forsena-vaccineringen/

Insändare

Insändare. ”Låt inte prioriteringsdebatt försena vaccineringen”

En av de första leveranserna av läkemedelsföretaget Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin visas upp efter leveransen till småländska Eksjö den 29 december.
En av de första leveranserna av läkemedelsföretaget Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin visas upp efter leveransen till småländska Eksjö den 29 december. Foto: Mikael Fritzon/TT

INSÄNDARE. Det finns många grupper som vill vaccinera sig mot covid-19 före andra. Men vi får inte låta en debatt om prioriteringar försena vaccineringen, skriver den före detta medicinöverläkaren Bertil Malmodin.

Hur ska prioriteringen ske när coronavaccinet nu finns på plats? Prioriteringen av sjuka äldre – eller ”nära och kära” som den förskönande omskrivningen lyder – är långtifrån given.

Om sjuka äldre vaccineras behöver färre av dem sjukhusvård. Det innebär en ekonomisk vinst för samhället och färre dödsfall är en ”etisk” vinst för samhället.

Men kanske yngre arbetsföra människor ska prioriteras, så att de inte behöver vara sjukskrivna vid eventuell smitta? Det skulle innebära en ekonomisk vinst för både individ och samhälle och smittspridningen minskar även bland riskgrupperna. I bästa fall uppstår den omdiskuterade flockimmuniteten – en slags ”win-win”-situation.

Ska vi även prioritera bland dem som förvärvsarbetar? Vilkas sjukskrivning medför störst konsekvenser? Hos anställda inom sjukvården – och i så fall vilka där – och vilka i samhället i övrigt? Alla unga friska, som kan få fortsatta besvär med uttalad funktionsnedsättning efter infektionen, ska de prioriteras då konsekvenserna i deras fall kanske kan bli mycket långvariga?

Denna diskussion får inte försena vaccinationerna genom att alla blir lågprioriterade i väntan på att man uppnår konsensus om prioriteringar. Vaccinationerna ska, oberoende av prioritering, vara klara till sommaren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt