Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 22:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-inte-yttrandefriheten-ta-over-rorelsefriheten/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt inte yttrandefriheten ta över rörelsefriheten”

Demonstration mot coronarestriktionerna i centrala Stockholm på nationaldagen.
Demonstration mot coronarestriktionerna i centrala Stockholm på nationaldagen. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det är fel att stänga av Stockholms innerstad bara för att en demonstration ska hållas. Låt inte yttrandefriheten ta över rörelsefriheten, skriver Gunnel Färm.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

På nationaldagen vill man ju gärna fira vårt land på något vis. De flesta firningar kräver dock att man förflyttar sig, i Stockholms fall ofta in till eller genom innerstaden. Men detta omöjliggjordes denna nationaldag.

Trafikmyndigheterna meddelade att man på grund av ”befarade demonstrationer 6/6 med oklara marschvägar” dragit in all kollektivtrafik utom t-banan i innerstaden klockan 13–16. Man tror inte det är sant! Mitt i helgrusningen ska en olaglig (utan tillstånd) samling coronaförnekare och ­vaccinmotståndare få sätta käppar i hjulen för andra medborgare.

Nu väntar vi kollektivresenärer bara på den långa raden av andra evenemang som stänger av våra resemöjligheter så här års: alla lopp och festivaler som tydligen måste hållas mitt i staden - eller? Kunde man inte försöka ha lite spring i Högdalen? Ölfestival på Östermalm?

Fritt fram för nya idéer som alternativ till de gamla förlegade – att bara stänga av stan så fort en demonstration anas. Det är att låta yttrandefriheten sätta sig över rörelsefriheten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt