Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-invandrare-behalla-sin-egen-kultur/

Insändare

Insändare. ”Låt invandrare behålla sin egen kultur”

Gatubild från centrala Göteborg från hösten 2019.
Gatubild från centrala Göteborg från hösten 2019. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Ett samhällskontrakt är svaret på Sveriges problem med integrationen. Vi kan inte kräva att invandrare lämna sin egen kultur för svenska värderingar som sticker ut från resten av världen, skriver Vladimir Ahmed, grundare av organisationen ”Vi är Sverige”.

De flesta av oss känner vid det här laget om problemen med integrationen i Sverige. Det finns dock de som fortsatt vill förneka och hålla tyst om det – för att skydda sina karriärer som byggts upp på att man varit god, mysig, välkomnade och snäll.

Och plötslig inser de att dessa saker ingenting har att göra med integration. Och än värre – det har försvårat integrationen. Vad blir de då? Jo, allt annat än goda, mysiga, välkomnade och snälla.

Jag pratar om de som bor i homogena svenskt etniskt områden, som har sina barn i privatägda skolor och som aldrig satt sin fot i det mångkulturella Sverige. Men som i sina yrken gärna arbetar med ”integration” och ”mångfald” på beslutsfattande nivå.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om Sverige fortsatt vill sträva mot ett multikulturellt samhälle och välkomna hit människor och värna om mångfald, så är det oförenligt med assimilering.

Det är inte nämligen okej att välkomna människor från världens alla hörn för att sedan kräva att de ska bli assimilerade till ett land vars värderingar och levnadssätt, enligt World values servey, sticker ut ifrån majoriteten av världens befolkning på alla punkter rörande synen på familj, barn, sexualitet, religion och etnicitet – på gott och ont.

Sverige står inför ett vägval, och måste nu välja vilka som ska vara en del av landets framtid. Och tydligt klargöra det för de människor som välkomnas hit.

Assimileringsrörelser som ploppat upp den senaste tiden är uttryck för den misslyckade integrationen och inte en lösning på Sveriges problem. Det som det svenska samhället behöver är ett samhällskontrakt, där det tydligt framgår varje medborgares rättigheter, skyldigheter, möjligheter samt ansvar som medborgare i Sverige.

Kontraktet ska innebära att människor enbart bedöms utifrån sina handlingar. Bryts det avtalet måste det få konsekvenser. Så är inte fallet i dag.

Det är bara så vi kan ta oss framåt och skapa ett Sverige där alla får plats på riktigt, och inte enbart de assimilerade. Frågan är bara om det är det Sverige vill – egentligen?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt