Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-ishockeyns-dramatik-tala-for-sig-sjalv/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt ishockeyns dramatik tala för sig själv”

Tre Kronors anfallare Andreas Wingerli och den ryske motståndaren Vladimir Tarasenko i den avslutande VM-matchen. För första gången sedan 1985 misslyckades Sverige att gå till kvartsfinal.
Tre Kronors anfallare Andreas Wingerli och den ryske motståndaren Vladimir Tarasenko i den avslutande VM-matchen. För första gången sedan 1985 misslyckades Sverige att gå till kvartsfinal. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

INSÄNDARE. Försnack och eftersnack till tv-sända matcher från ishockey-VM borde reduceras till tiominutersinslag. Låt ishockeyns dramatik tala för sig själv, skriver Andris Kreicbergs.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I begynnelsen räckte det med referat av ishockeymatcher av Jerring och sedan Hyland, där ordet fick ge bilden. Med tv:s intåg, som rimligen borde förenkla förmedlingen av händelserna på arenan, krävdes paradoxalt nog ytterligare en vid micken.

Parhästarna Björklund–Stolz och Hegerfors–Parmström tog vid med muntra kommentarer och sansad distans. Inslaget av en tidigare elitspelare gav en liten extradimension med iakttagelser som gängse tv-tittare lätt kunde missa i farten.

Dock bör det påpekas att publiken är väl så insatt, ofta utifrån egna erfarenheter som spelare eller mångårig konsumtion av ishockey på tv. Det sker inga mysterier på planen. Vilken intresserad 14-åring som helst torde förstå vad som händer.

Sannolikt skulle många också kunna komma med en till synes rimlig förklaring till varför det blev förlust eller vinst. Eftersom det kryllar av förståsigpåare i tv-soffan är det svårt att förstå varför det behövs en hel armé av experter som bistår.

Under pågående hockey-VM får vi synpunkter från en salig röra av referenter, analytiker, strateger, experter och kommentatorer, som med facit i handen levererar obevisliga förklaringar späckade med klichéer i skenet av djupsinnig analys. Matchvinst sammanfattas i regel med att det ena laget var bättre än det andra!

Däremellan betonas att defensiv är kritiskt viktigt, men så också offensiv. Analyserna handlar främst om att identifiera ett par matchsituationer som illustrerar och bekräftar uttolkarens återkommande, slingriga teser i en logisk rundgång. Ovanpå dessa djupsinnigheter staplas plattityder om trygghet, kemi, kollektiv, aggressivitet och mod som snarast leder till tanken på behovet av psykologer i expertpanelen. Varför inte en för backarna och en annan för forwards.

Men hur mycket går det egentligen att krama ur en trasa? Kan inte utan vidare försnacket och eftersnacket reduceras till tiominutersinslag? Ishockeymatcher på elitnivå bjuder allt som oftast på härligt artisteri och nagelbitande spänning, men hur mycket förhöjs egentligen upplevelsen av bisittarnas kommentarer före, under och efter tillställningen?

Ytterligt få inom sportjournalistiken som till exempel Esk, Lundh och Niva tycks kunna lyfta analyserna över det förutsägbara. Vet man på Sveriges Television hur många av tittarna som egentligen uppskattar självklarheterna och hårklyverierna?

Att tittarsiffrorna är höga säger inte mycket om kvaliteten på rapporteringen, men desto mer om ishockeyns popularitet. God underhållning kommer alltid locka publik oavsett inramning och tyngd.

Att ishockey liksom övrig idrott upplevs bäst visuellt, inte verbalt, gör det inte lättare för sportjournalisterna. Men om det inte är möjligt att förmedla tv-sport på ett mer stimulerande och fantasifullt sätt än vi nu fått oss till livs bör utrymmet för oraklerna decimeras rejält för att låta dramatiken tala för sig själv enligt principen om mindre snack och mera verkstad.

Att det inte bidde ens en tumme för Tre Kronor i årets VM, som inte medför annat än en kort stunds besvikelse, understryker snarast det överdrivna formatet på tv-rapporteringen. ”Much ado about nothing”, sade redan Shakespeare.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt