Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-kopierade-mediciner-se-ut-som-originalet/

Insändare

Insändare. ”Låt kopierade mediciner se ut som originalet”

Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. En internationell standardiseringskommitté borde bildas för läkemedel. Låt kopierade mediciner se ut som originalet, skriver Rune Winter.

Efter att ha arbetat med nationell och internationell standardisering inom mekanisk och elteknisk industri förvånas jag över avsaknaden av standard inom läkemedelsindustrin.

När patentet på en medicin går ut öppnas det för tillverkning av denna medicin för andra tillverkare om den har samma aktiva substans som originalet i exempelvis en tablett. Då blir det konkurrens med prissänkning som följd, vilket ju är bra för patienten. Men ofta får det nya fabrikatet ett helt annorlunda utseende och form, vilket skapar besvär.

De nya tillverkarna borde ge tabletten samma form, storlek och färg som originalet för att få saluföra medicinen. Även namnet och förpackningen borde vara lika. Om tabletten dessutom har oval form slipper man att tabletten rullar av bordet.

En internationell standardiseringskommitté borde bildas för läkemedel. Något för Läkemedelsverket eller Socialstyrelsen att ta initiativ till?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt