Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-nato-och-usa-hantera-erdogan/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt Nato och USA hantera Erdogan”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Natomötet i Madrid i somras, där en lista på krav ansökarländerna Sverige och Finland ska uppfylla skrevs under.
Foto: Bernat Armangue/AP

INSÄNDARE. Den svenska regeringen måste upphöra med sitt eftergivna och vädjande förhandlingssätt gentemot Turkiet. Låt Nato och USA hantera den turkiske presidenten Erdogan, skriver Bo Karlberg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det är en bisarr soppa som Turkiets president Erdogan skapat inom Nato. Det verkar finnas ett slags systemfel inom försvars­alliansen, som gjort det möjligt för Erdogan att köpa robotsystem från Ryssland och samtidigt förvänta sig att få köpa stridsflygplan från USA.

Ett annat systemfel inom Nato kan skönjas i hur dess ledning förhåller sig till Sveriges ganska ­ensamma kamp för att vinna Turkiets godkännande av ett medlemskap.

Grundläggande för Natos existens och uppgifter är att vid behov använda militära medel för att skydda medlemmarnas demokratiska och rättsstatliga principer, inkluderande mänskliga rättig­heter, fri press och yttrandefrihet. Sverige är ett land med sådana principer. Lever Turkiet under Erdogan upp till den nivån?

Om Natoledningen accepterar att Turkiet ställer Sveriges lämplighet som ny alliansmedlem mot våra grundlagsbefästa demokratiska principer borde Natos avsikter med svenskt medlemskap sättas under lupp.

Det krävs inte någon djupare tankeverksamhet för att inse att Turkiet som Natomedlem väger mycket tungt. Det kanske är den geopolitiska kartan som USA och Nato främst använder.

Men det kan, fortare än vi vill tro, visa sig vara en allvarlig missbedömning. Det klokaste är att Sveriges och Finlands säkerhet och Turkiets pålitlighet utgör Natos starka flanker i norr och sydost. Mot denna bakgrund måste Natos ledning, där särskilt USA har en högst betydande roll, ingripa i den pågående destruktiva och potentiellt farliga processen med Sveriges och Finlands medlemskapsansökningar.

Svenska politiker bör omgående upphöra med sitt eftergivna och vädjande förhandlingssätt gentemot Turkiet och i stället vända sig till USA och Natoledningen.

De pågående problemen måste nu skifta ägare. Bara så kan de verkliga hindren för Sveriges säkerhet i Natogemenskap belysas och lösas.

Så svarar du på insändare och kommenterar