Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-oss-fa-aldrepeng-och-okat-inflytande-over-var-vard/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt oss få äldrepeng och ökat inflytande över vår vård”

Det är på tiden att satsa på en totalöversyn av äldrevården i vårt land. Alla vi äldre oroas, inte för döden, men för vägen dit, menar insändarskribenten. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
Det är på tiden att satsa på en totalöversyn av äldrevården i vårt land. Alla vi äldre oroas, inte för döden, men för vägen dit, menar insändarskribenten. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Leif R Jansson/TT

INSÄNDARE. Ingen vill bli omhändertagen av samhället; fråga vem som helst av pensionärerna. Hellre än att en kommunanställd avgör vårdbehovet vore en äldrepeng att föredra. Då kunde man göra ett egenanpassat rutavtal med önskad personal, skriver Barbro Törnered.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Planerar du för din pension? Klokt av dig. Det är viktigt, för troligen kommer du att leva längre än de som nu utgör vad tidigare finansminister Pär Nuder (S) kallade ”köttberget”. Och då är det förstås väsentligt att du har råd att leva ett värdigt liv. Tills… ja, vad händer sen, när du inte orkar längre?

Kanske är du ensamstående. Dina närstående har fallit ifrån eller bor på annan ort. Du klarar inte längre din dagliga hygien eller dina primära behov. Självfallet måste samhället ställa upp för dig som utgör en av de svaga, skör som du är. Så du kontaktar kommunen som lämnar över ärendet till en biståndsbedömare.

Hen startar en genomgång av dina behov, din ekonomi och gör en planering tillsammans med dig utifrån detta och utifrån de statliga bestämmelserna och de riktlinjer som finns i din kommun.

Du skulle vilja fortsätta att äta två lagade mål om dagen, duscha varje dag och få sängen bäddad. Din bostad behöver städas emellanåt. I samband med det vill du byta lakan. Ibland behöver du få hjälp med att sortera dina mediciner, betala dina räkningar och tala med en människa som förstår vad du säger.

Troligen blir det svårt att få igenom dina önskemål. Ändå är du lyckligt lottad. Du får hjälp med det nödvändigaste, och så småningom kanske du kan få en plats på ”hemmet”.

Kanske är du lyckligt gift sedan flera årtionden. Din äkta hälft ställer upp så långt det är möjligt. Trots att hon/han själv har passerat äldregränsen gör vederbörande allt vad hen kan orka med – och lite till.

Visst ställer samhället upp efter biståndsbedömning och ger dig rätt till hemtjänst, och kanske får din make/maka rentav avlastning så där en tio timmar i veckan. Så kan hen vara obetald sjukvårdare under den tid då hemtjänsten inte ställer upp. Det påminner om när reglerad arbetstid infördes på 30-talet för alla – utom för pigor.

Ingen vill bli omhändertagen av samhället; fråga vem som helst av pensionärerna. Men det finns en tid när så måste ske för de flesta. Jag bara undrar: varför måste det nuvarande systemet vara så tungrott? Varför måste en kommunanställd avgöra ditt behov, även om din hemhjälp kommer från ett privat bolag. Skulle det inte vara bättre om en äldrepeng gavs direkt till den behövande, som kunde få göra ett egenanpassat rutavtal med önskad personal?

Biståndsbedömarna kunde bli friställda till vårduppgifter. Regionerna kunde koncentrera sig på vårdhem.

Det är på tiden att satsa på en totalöversyn av äldrevården i vårt land. Alla vi äldre oroas, inte för döden, men för vägen dit. Och det är på tiden att vi gör något åt den skamfläck som ”anhörigvårdandet” utgör. Det är minst lika viktigt som att du planerar för hur mycket du ska få i pension.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt