Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-oss-lamna-fordomarna-och-lara-av-varandra/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt oss lämna fördomarna och lära av varandra”

Sverige är ett kärt, generöst och välmående land och tack vare det har jag kunnat skapa ett liv här, menar insändarskribenten.
Sverige är ett kärt, generöst och välmående land och tack vare det har jag kunnat skapa ett liv här, menar insändarskribenten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Jag vill rikta all min tacksamhet till detta underbara land och dess fantastiska människor. Låt oss lämna främlingsfientliga åsikter, göra oss av med förlegade fördomar och vara mer öppna för olika kulturer och etniciteter, skriver Mustafa Saoud.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Mitt namn är Mustafa. Jag är från Irak och immigrerade till Sverige 1988. Under de 33 år jag har bott och arbetat här har jag kommit till några viktiga insikter som jag tror att vi alla kan ta med oss in i det nya året.

Jag vill rikta all min tacksamhet till detta underbara land och dess fantastiska människor. Jag har lyckats bygga en god framtid för mig och mina barn och har dessutom för första gången förstått innebörden av frihet, respekt och trygghet.

Sverige är ett kärt, generöst och välmående land och tack vare det har jag kunnat skapa ett liv här. Till de som hävdar att det finns rasism i det här landet säger jag: nej, ni har fel. Det finns ingen rasism i Sverige, men man kan säga att det finns främlingsfientlighet.

Det beror så klart på många olika saker, men tyvärr blir även de invandrare som anpassar sig, arbetar och integrerar sig med sina barn också lidande.

Därför skulle jag vilja komma med två uppmaningar. Till de invandrare som kommer hit hit: välj att tänka på framtiden för era barns skull. Värdesätt deras utbildning och uppmuntra era barn att respektera sederna och traditionerna och delta i samhälleliga aktiviteter.

Och till alla er andra: låt oss lämna främlingsfientliga åsikter, göra oss av med förlegade fördomar och vara mer öppna för olika kulturer och etniciteter. Vi kan lära oss av varandra och tillsammans kan vi göra Sverige ännu bättre!

Låt detta bli ett nyårslöfte för oss alla.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt