Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-oss-rosta-pa-partier-i-forsta-och-andra-hand/

Insändare

Insändare. ”Låt oss rösta på partier i första och andra hand”

Röstning i vallokalen Domkyrkoförsamlingen 3 i riksdagshuset 2014.
Röstning i vallokalen Domkyrkoförsamlingen 3 i riksdagshuset 2014. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Tre partier riskerar att åka ur riksdagen i valet nästa år och många röster kan bli bortkastade. Låt oss rösta på partier i både första och andra hand, skriver Björn Bernhardson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det finns uppenbarligen ett demokratiskt problem med att flera partier riskerar att hamna under riksdagsspärren. Massor av röster kan bli bortkastade. Det är dags att vi gör något åt det.

Enklast är att man tillåts rösta på ett förstahands- och ett andrahandsval. Och när sammanräkningen sker används andrahandsrösten ifall förstahandsrösten lades på ett parti som inte kom in i riksdagen.

Denna lösning skulle kunna anses ha flera fördelar, inte bara att rösten inte blir bortkastad utan också att ens röst då tillfaller på det parti som jag anser ligger politiskt-ideologiskt närmast. Det skulle också innebära att folk skulle våga rösta på partier som i dag får alltför få röster av taktiska skäl.

Folk vågar inte rösta på det parti närmast hjärtat enbart för att rösten riskerar att vara bortkastad. Konstigt att detta inte debatteras.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt