Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 22:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-unga-fa-trana-ihop-under-pandemin/

Insändare

Insändare. ”Låt unga få träna ihop under pandemin”

Innebandy är en av Sveriges största inomhussporter som lockar många barn och ungdomar.
Innebandy är en av Sveriges största inomhussporter som lockar många barn och ungdomar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. De hälsomässiga fördelarna med att ungdomar i de övre tonåren får idrotta ihop med sina kompisar är större än riskerna. Låt unga få träna ihop under coronapandemin, skriver Cajsa-Marie Gulin.

Som det är nu i regioner som infört skärpta restriktioner från Folkhälsomyndigheten får bara ungdomar upp till 15 år (födda 2005 och senare) träna i sina föreningar. Det innebär att de hittar på annat: går och tränar på gym, simmar, går ut och träffar diverse vänner och går på kafé.

Om de i stället hade haft möjlighet att träna med sina lag och idrottsklubbar skulle de träffa en mer begränsad omfattning av människor, sina idrottsvänner. Blir någon sjuk i den gruppen skulle man direkt veta vilka man ska kolla upp. Smittspårning skulle bli lättare och smittspridningen mindre.

Fördelarna med att de får träna är större än riskerna:

● Klubbarna som de tränar i kan hålla koll på ungdomarna så att de följer coronarestriktionerna.

● De åker inte långt med kommunala medel eftersom deras träningslokaler ligger nära där de bor.

● De är inte ute på stan, går på gym, simhallar eller annat, så de begränsar sina kontaktytor.

● De har fortfarande ett sammanhang som gör att deras psykiska hälsa bibehålls.

En ytterligare viktig aspekt är att unga har stort behov av rörelse för sin psykiska och fysiska hälsa. Får de fortsätta att träna i sin idrottsförening med sin träningsgrupp kommer de att ha ett fortsatt gott välmående som gynnar dem men även samhället.

De kommer även fortsätta att träna för sitt välbefinnande och de kommer inte tappa intresset för sin idrott. Det är ju annars tyvärr vanligt under tonåren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt