Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/leverera-alla-vapen-som-behovs-for-att-stoppa-putins-ryssland/

INSÄNDARE

Insändare. ”Leverera alla vapen som behövs för att stoppa Putins Ryssland”

Väst måste hjälpa Ukraina att stoppa Rysslands president Vladimir Putin, menar insändarskribenten.
Foto: AFP

INSÄNDARE. Europas framtid står på spel i Ukraina samtidigt som Sverige är ordförandeland i EU. Den svenska regeringen måste se till att det levereras alla vapen som behövs för att stoppa Putins Ryssland, skriver Sten Lindholm.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag var ett litet barn när Stalin under andra världskriget offrade sin befolkning genom att slänga in miljoner soldater som kanonmat till fronten. Stalin ”vann” kriget på östfronten.

Sovjetunionen skapade 1955 Warszawapakten med satellit­staterna i öst som ett värn mot det ”kapitalistiska och dekadenta väst”. Den västliga försvarsalliansen Nato bildades 1947.

Under åren som följde fick jag bevittna folkets resningar i Ungern, Tjeckoslovakien och Polen, vilka brutalt slogs ner under Sovjet­unionens stövlar. Det dröjde ända till 31 december 1991 innan Sovjetunionen föll samman som ett korthus. Enligt Putin var detta en geopolitisk katastrof.

Invasionen av Ukraina följer samma mönster. Ryssland har en stor befolkning. Putin är lång­siktig och räknar med ett långt och utdraget krig. Hundratusentals soldater rekryteras och fängelserna töms på brottslingar, vilka skickas direkt till fronten. Under de senaste dagarna har enligt vissa uppgifter 700–800 ryska soldater och officerare dagligen dödats, vilket Putin struntar i.

Tänk om västs vapen till Ukraina från början var för få! Tänk om dagens vapenleveranser inte räcker till! Tänk om väst då börjar tveka om sitt stöd till Ukraina! Tänk då tanken att Ryssland till sist ”vinner” kriget.

Då ligger Ukraina i ruiner och ekonomin i spillror. Befolkningen blir traumatiserad. En stor svält­katastrof är då sannolik.

Ryssland kommer inte att bygga upp Ukraina efter kriget. Ryssland är inte intresserat av befolkningens väl och ve, utan endast av rysk dominans och en landmassa, vilken till varje pris ska vinnas för att som första steg motverka den så kallade geopolitiska katastrofen.

Vad som därefter händer vet ingen. Ingen går säker.

Därför måste alla till buds vapensystem omedelbart levereras till Ukraina innan Ryssland hinner förstärka frontavsnitten med horder av soldater. Om detta inte görs lär kriget bli långvarigt.

Tänk om det lilla barnet från 1941 får uppleva sin 82-årsdag i oktober 2023 och höra att Ukraina ”vunnit” kriget!

Det finns nu ett fönster. Europas framtid står på spel. Sverige är under första halvåret ordförandeland i EU. Se till att EU i samarbete med hela den europeiska kontinenten och USA inte sviker Ukraina!

Slava Ukraini!

Så svarar du på insändare och kommentera

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt