Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lika-viktigt-informera-om-traning-som-covid-19/

Insändare

Insändare. Svar: ”Lika viktigt informera om träning som covid-19”

Instruktör visar ryggövning på ett utegym i Landskrona.
Instruktör visar ryggövning på ett utegym i Landskrona. Foto: Roland Bengtsson

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det behövs en storskalig statlig informationssatsning om fysisk träning på samma sätt som skett med covid-19. Det är minst lika viktigt för folkhälsan, skriver idrottsläraren Tommy Lénberg.

Här kommer en reflektion på Göran Murvalls insändare (DN den 10 september 2020) om stöd till äldres idrottande. Samma dag rapporterade Ekot att personer med psykiska problem mår bättre när de tränar.

I Sverige har vi aldrig upplevt sämre hälsa bland våra medborgare gällande övervikt, psykisk och fysisk ohälsa. Köerna till barn- och ungdomspsykiska mottagningar är rekordlånga, stillasittandet och skärmtiden ökar samtidigt som elevernas resultat sjunker. Sverige har lägst antal idrottstimmar i EU, trots en halvhjärtad ökning på 100 extra timmar (som bara är för några få, inte alla elever i skolan).

Det har gått så långt att sjukvården skriver ut rörelse på recept (FYSS). En mängd forskning visar tydligt hur fysisk aktivitet, rörelse och träning har en positiv påverkan gällande inlärning, förmåga att minnas, bota och förebygga sjukdomar, förbättra självkänsla och minska risker för depressioner.

Att få ett bra förhållande till träning och rörelse startar tidigt i åldrarna. Det är därför viktigt att varje skola har behöriga och utbildade idrottslärare och att skolorna satsar på rörelse varje dag och ökar antalet idrottslektioner.

Om vi kan bygga en grund i tidiga åldrar ökar chanserna för ett livslångt aktivt idrottande. Om vi kan få alla i samhället att ta hand om sin kropp och träna regelbundet minskar riskerna för sjukdomar senare i livet.

Vi kan få flera som orkar arbeta ett långt yrkesliv utan skador. En sådan satsning skulle betala sig själv i slutändan.

Det är märkligt med den totala bristen på engagemang, intresse och vilja hos ansvariga myndigheter. Skolverket, utbildningsdepartement, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Försäkringskassan borde ha ett intresse i att fler motionerar och rör på sig för att förebygga stora samhällskostnader senare i livet. Ohälsan kostar samhället mångmiljardbelopp varje år.

Tänk om vi kunde skapa en informationssatsning som skett under det senaste halvåret med covid-19 gällande hälsa. Det är kanske dags att starta en nationell satsning på rörelse och motion för alla.

Bygg bort den akuta bristen på idrottshallar, öka förutsättningar till friskvård på arbetstid, satsa mer på skolidrotten och idrottslärarna som ska hjälpa våra framtida vuxna att behålla en rörelseglädje.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt