Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lita-pa-eus-forsvarsklausul-och-sag-nej-till-nato/

INSÄNDARE

Insändare. ”Lita på EU:s försvarsklausul och säg nej till Nato”

Regeringen borde nöja sig med det stöd från andra EU-länder som försvarsklausulen innebär och säga nej till Natomedlemskap, anser insändarskribenten.
Regeringen borde nöja sig med det stöd från andra EU-länder som försvarsklausulen innebär och säga nej till Natomedlemskap, anser insändarskribenten. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Eftersom vi är med i EU borde vi rimligen kunna förlita på unionen även vad det gäller Sveriges säkerhet. Lita på EU:s försvarsklausul och säg nej till medlemskap i försvarsalliansen Nato, skriver Solveig Forselius.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

En regering som agerar i affekt beträffande rikets säkerhet upplevs inte som en trygghet för svenska medborgare.

Jag känner en stark oro för att vår statsminister Magdalena Andersson (S) under bara två månader agerar så kraftfullt i en så ytterst viktig fråga vad det gäller Sveriges säkerhet och helt byter inställning – från starkt Natomotstånd till eventuell ansökan om medlemskap i Nato.

Hennes uttalande i början av mars om att en medlemsansökan skulle ”destabilisera läget i Europa” verkar utraderat. Ska inte ett sådant uttalande vara väl underbyggt – likväl som en ett lappkast till raka motsatsen som att gå med i Nato?

Åsikten att vi skulle stå utanför Nato grundades, som jag förstår, på att regeringen skulle söka stöd i EU, där det finns en försvarsklausul, en form av grundlag för EU där det står att medlemsländerna ska bistå varandra med alla till buds stående medel – till skillnad från den brittiske premiärministern Boris Johnsons skrivelse som inte lär vara juridiskt bindande eller att Sverige får militärt stöd från England.

Jag är personligen inte mycket för EU, men eftersom vi nu är med i EU borde vi väl ändå rimligen lita på unionen även vad det gäller Sveriges säkerhet. Vad ska vi annars ha EU till?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt