Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lobbyism-en-folkrorelse-som-vitaliserar-demokratin/

Insändare

Insändare. ”Lobbyism en folkrörelse som vitaliserar demokratin”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med sin talskrivare och konsulten Lars Leijonborg, som var partiledare för det som då hette Folkpartiet 1997-2007, vid riksdagens högtidliga öppnade i höstas. Deras nära samarbete har efter en serie artiklar i Svenska Dagbladet aktualiserat debatten om förhållandet mellan svenska toppolitiker och lobbyister.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med sin talskrivare och konsulten Lars Leijonborg, som var partiledare för det som då hette Folkpartiet 1997-2007, vid riksdagens högtidliga öppnade i höstas. Deras nära samarbete har efter en serie artiklar i Svenska Dagbladet aktualiserat debatten om förhållandet mellan svenska toppolitiker och lobbyister. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Kritiken mot lobbyisternas förhållande till svenska politiker som Liberalernas ledare Nyamko Sabuni är orättvis. Lobbyism en folkrörelse som vitaliserar den svenska demokratin, skriver Lars Neselius.

Jag har medverkat i lobbying större delen av mitt liv. Det tänker jag fortsätta med.

Mina framgångar har dock varit måttliga. Jag är amatör i denna påverkansbransch. Är du föreningsmänniska som jag är vi kanske kollegor som medlemmar i ideella intresseorganisationer.

I Naturskyddsföreningen lobbar vi för bättre miljöpolitik – ibland lyckosamt. Som medlem i ett lärarfack arbetade jag för en bättre skola. Under Jan Björklunds tid som partiledare för Liberalerna gick det riktigt bra. Att lobba mot det kommunala för bättre lön gick däremot inte alls.

På kulturens område har det alltid funnits behov av lobbying. Mer pengar till kulturen!

Ibland har lobbyister upphöjts till toppnivå. Socialdemokraterna och Landsorganisationen har ju alltid gått hand i hand, fastän den tidigare S-ledaren Göran Persson en gång kallade LO för ett särintresse.

Strängt taget kanske vi lobbyister utgör en folkrörelse som vitaliserar demokratin genom våra förslag och idéer som vi frikostigt delar med oss av.