Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lofven-maste-kora-over-tegell-om-munskydd/

Insändare

Insändare. ”Löfven måste köra över Tegnell om munskydd”

Statsepidemiolog Anders Tegnell deltog på videolänk på den direktsända myndighetsgemensamma presskonferensen i tisdags.
Statsepidemiolog Anders Tegnell deltog på videolänk på den direktsända myndighetsgemensamma presskonferensen i tisdags. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Sverige blir snart till åtlöje i resten av världen när Folkhälsomyndigheten inte tror att munskydd hejdar spridningen av coronaviruset. Statsminister Stefan Löfven måste köra över statsepidemiolog Anders Tegnell om munskydd, skriver Dagmar Wallén.

Anders Tegnell verkar inte vilja förlora ansiktet. Med näbbar och klor och med de mest löjliga argumenten fortsätter han att försvara ett munskyddsfritt samhälle.

Därför borde statsminister Stefan Löfven (S) ta över och visa statsmannaskap och bestämma att vi tar alla medel som står till buds för att rädda människoliv och människors hälsa.

Även munskydd borde därför ingå i arsenalen för att hejda spridningen av coronaviruset. Han borde starkt rekommendera det i trängre utrymmen som till exempel i allmänna kommunikationsmedel och i livsmedelsbutiker.

Löfven borde dessutom förklara hur viktigt och solidariskt det är att alla håller sig till detta påbud för att skydda varandra eftersom skyddet bara gäller med ”jag skyddar dig och du skyddar mig”. Alltså inte som Tegnell säger: ”Den som vill kan ju bära mask.” Varpå endast de äldre i sin rädsla bär på masker, utan att få verkligt skydd. Har inte Socialdemokraterna paxat på begreppet ”solidariskt”?

Sverige blir snart till åtlöje i resten av världen när vi tror att munskydd inte hjälper mot smittspridningen. Det sägs att vi inte kan hantera dem, att vi glömmer att hålla avstånd, att vi petar ständigt på masken, att de är dyra.

Är svenska folket så mycket klantigare, dummare och fattigare än resten av världen? Eller försöker man – kosta vad det kosta vill, alltså till priset av fler smittade och döda – bevisa att det är vi i Sverige som besitter den vises sten?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt