Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 23:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/man-och-kvinnor-star-sida-vid-sida-mot-regimen-i-iran/

INSÄNDARE

Insändare. ”Män och kvinnor står sida vid sida mot regimen i Iran”

Protester på läktaren under måndagens VM-match mellan England och Iran. Det som från början var ett kvinnligt slöjuppror har nu utvecklats till en revolution, påpekar insändarskribenten.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

INSÄNDARE. Det som började som ett kvinnligt uppror mot slöjan i Iran har nu övergått i en revolution. Nu kämpar män och kvinnor sida vid sida för att störta regimen, skriver den exiliranske läkaren Kaveh Khodakaram.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Under ett rutinartat operationsingrepp frågar en operationssköterska mig: ”Varför låter inte männen i Iran kvinnorna att ta av sig slöjan?” Jag insåg då hur lite min omgivning vet om protesterna i Iran och hur landet sett ut sedan revolutionen 1979.

I islamiska republikens Iran är inte bara kvinnor förtryckta. Huvuddelen av befolkningen, män som kvinnor, är förtryckta av regimen. Journalister, fackliga ledare, personer som arbetar mot diskriminering av kvinnor och jurister som kritiserat det politiska styret grips.

Iran har högst andel avrättningar per capita i världen. I fängelser är tortyr och framtvingade erkännanden mycket vanligt. Yttrande-, press- och informationsfriheten är kraftigt begränsad och censuren långtgående.

Religiösa och etniska minoriteter diskrimineras. Sloganen kvinna, liv, frihet (Zan, Zendegi, Azadi) och man, hemlandet, återupprätta (Mard, Mihan, Abadi) sammanfattar väl sambandet mellan kvinnoförtrycket som övriga ekonomiska och sociala orättvisor som finns i denna diktatur.

Alla som inte ingår i den lilla sekt som styr landet lever under diktaturens förtryck. Kvinnans hår och slöjtvånget har blivit en symbol för detta förtryck, men det är långt ifrån det enda. Det som började som ett kvinnligt slöjupprop har nu övergått till en revolution.

I dag pågår landsövergripande strejker och demonstrationer på basarer och bland arbetare inom oljeutvinningen och på stålverk. Regimen skjuter på vapenlösa demonstranter och de som tillfångatas riskerar avrättning (flera har redan tilldelats avrättningsdom).

Trots detta är det fler och fler som ansluter till protesterna. De flesta av dessa är män som nu kämpar vid sidan av kvinnorna för ett fritt Iran.

Därför blir mitt svar till operationssköterskan: ”Iranska män är inte emot slöjupproret. De strider i frontlinjen vid sidan av kvinnorna i denna revolution för ett fritt Iran.”

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt