Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/markligt-att-gymnasier-halls-oppna-for-elever/

Insändare

Insändare. ”Märkligt att gymnasier hålls öppna för elever”

Många gymnasieelever studerade tillsammans hemifrån under pandemins första våg under våren, men sedan höstterminens start har undervisningen återigen ägt rum i skolan.
Många gymnasieelever studerade tillsammans hemifrån under pandemins första våg under våren, men sedan höstterminens start har undervisningen återigen ägt rum i skolan. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. En gymnasieelev kan ha idrott i skolan, men får inte samlas till träning efter skoltidens slut. Det är märkligt att gymnasieskolor till skillnad från i våras hålls öppna under coronapandemin, skriver eleven Axel Elmfeldt.

Under regeringens presskonferens i måndags presenterades nya restriktioner och rekommendationer som respons på den ökade mängden fall av covid-19 de senaste veckorna. ”Ta ditt ansvar och sluta komma med ursäkter, för det är allvar nu”, var budskapet från statsminister Stefan Löfven (S). Fast det är inte på allvar, inte för oss gymnasieelever.

Att hålla gymnasieskolor öppna är inte bara ett märkligt beslut ur ett internationellt perspektiv, utan står i kontrast till Sveriges agerande under våren. När beslutet att låta gymnasierna övergå till distansundervisning togs den 17 mars låg både smitt- och dödsiffrorna enligt Folkhälsomyndighetens statistik lägre än i dag.

Eftersom Folkhälsomyndigheten dessutom vid ett tidigare datum även avrått alla födda före 2005 från att delta i organiserad träning sätter det oss på gymnasiet i en konstig sits där vi inte anses sprida tillräckligt mycket smitta för att motivera distansundervisning, men för mycket för att träna. Många hävdar att fysiskt slit ökar risken för att sprida smitta, men det borde vara irrelevant eftersom vi ändå har idrottslektioner i skolan.

Har restriktionerna på träning och liknande någon betydande effekt på smittspridningen hos gymnasieelever om vi fortfarande ska till skolans lokaler fem dagar i veckan?

Folkhälsomyndigheten måste bestämma sig för om vi är smittdrivare eller inte. Onsdagens besked från utbildningsminister Anna Ekström (S) om ökade möjligheter till distansundervisning räcker inte.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt