Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-24 06:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/marknadshyror-skapar-ett-uppdelat-samhalle/

INSÄNDARE

Insändare. ”Marknadshyror skapar ett uppdelat samhälle”

Bostadshus på Södermalm i Stockholm.
Bostadshus på Södermalm i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg / TT

INSÄNDARE. Om marknadshyror införs skulle Stockholms innerstad tömmas på alla låginkomsttagare. Marknadshyror skulle skapa ett ännu mer uppdelat samhälle än vad Sverige redan har blivit, skriver Per Sundgren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Marknaden är en mekanism som underlättar varuutbyte, köp och försäljning av mat, kläder, möbler, cyklar, bilar, båtar, ja alla de prylar vi behöver. Detta bör skötas av marknaden.

Men bostaden är ingen pryl som ska säljas på marknaden. Att ha någonstans att bo är en social rättighet, på samma sätt som utbildning, sjukvård och äldreomsorg.

Läggs alla hyreslägenheter ut på marknaden löses förstås problem för dem som har pengar. Marknaden skapar alltid sitt eget kösystem: först i kön alltid den som betalar mest. En del kallar det för valfrihet.

De med pengar behöver inte uppleva det förnedrande i att eventuellt behöva stå i samma kö som en rad fattiglappar och rent av kunna missa en attraktiv lägenhet som i stället går till en av fattig­lapparna. Så vidrigt orättvist, tycker de.

Om marknaden släpps fri skulle Stockholms innerstad kommer att befrias från alla dessa låginkomsttagare, och liknande kommer situationen bli i alla våra städer. Ännu mer än i dag hamnar de rika för sig och de fattiga för sig. Är det något marknaden kan så är det att sortera oss efter inkomst.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt