Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/medier-borde-ge-trump-minimalt-utrymme/

Insändare

Insändare. ”Medier borde ge Trump minimalt utrymme”

USA:s president Donald Trump utanför Vita huset på söndagen.
USA:s president Donald Trump utanför Vita huset på söndagen. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

INSÄNDARE. När det står klart att Donald Trump förlorat det amerikanska presidentvalet borde hans stora utrymme i världens medier få ett slut. Medierna borde ge Trump minimalt med uppmärksamhet, skriver Anders Olofsson.

Nu, när hyggligt anständiga politiker tar över efter skolgårdsmobbaren och hans anhang av medlöpare, långt värre än vårt folkhems Måns med Bill och Bull, drömmer jag att USA:s avgående president Donald Trump ska få det medieutrymme han förtjänar. Det vill säga inget alls.

USA är ett splittrat land, långt värre efter Trumps fyra år vid makten. Han har aldrig uttalat några försonande ord, utan tvärtom underblåst hat och missunnsamhet.

Han har eldat på motsättningar mellan grupper och folk. Nu måste USA och världen se till att släcka denna gigantiska skogsbrand och i stället visa respekt, även mot meningsmotståndare.

En brand behöver tre komponenter: bränsle, värme och syre.

Bränslet är de mer eller mindre missnöjda väljare som hellre ser glaset som halvtomt än halvfullt, som tacksamt tar till sig charlatanens förföriska slagord, enkla lösningar på komplicerade problem. Att få Trumps supporters att tänka om är dessvärre inget man åstadkommer i en handvändning.

Värmen är Trumps och andra populisters agitation. Vi kan heller inte förvänta oss att de tänker upphöra med sin giftspridning.

Syret är spridningen av deras budskap i olika medier, både traditionella och sociala. De senare kan, genom sin speciella logik, pumpa in massor med syre genom viral spridning av hat och konspirationsteorier. Det är här vi kan komma åt dessa hatets kolportörer.

Vi har på sistone sett sociala medieföretag som Twitter som Facebook göra mer eller mindre helhjärtade blockeringar och tillrättaläggningar av de värsta excesserna. Även traditionella medier, till och med Fox News, har faktiskt gått emot Trump när det stått klart att han förlorat valet. Tänk om denna utveckling kan fortsätta!

Jag drömmer om att världens medier fortsättningsvis ger Trump minimalt utrymme, på samma sätt som Anders Behring Breivik behandlats efter massakern på Utøya för nio år sedan. Då kanske vi kan hoppas att världen så sakteliga kan bli bättre igen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt