Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/miljopartiet-sviker-bade-pendlare-och-personalen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Miljöpartiet sviker både pendlare och personalen”

Pendeltågsstationen i Upplands Bro norr om Stockholm. Insändarskribenten menar att det rödgröna styret i Region Stockholm sviker både resenärerna och personalen.
Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Den rödgröna majoriteten i Region Stockholm borde se till att tågvärdarna får vara kvar i pendeltågstrafiken. Miljöpartiet sviker resande och personal på pendeltåg, skriver Agneta Sköldstedt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Öppet brev till trafikregionråd Anton Fendert (MP):

l DN söndagen den 12 mars svarar du att du har löpande dialog med trafikförvaltningen om problemen i pendeltågstrafiken. Du borde i stället ha löpande dialog med personalen som arbetar med pendeltågstrafiken, lokförare och tågvärdar.

Du far med rena lögner i dina uttalanden.

Lögn nummer 1: Du påstår att strulet och kaoset i pendeltågstrafiken beror på personalbrist. Det finns både lokförare och tågvärdar att tillgå. Lokförarna kan och törs inte köra pendeltågen eftersom de inte kan ha full koll på trafiksituationen på spåret när de också ska ha ansvar för tågvärdarnas uppgifter.

De mår dåligt och många måste därför sjukskriva sig. Lokförare som är på jobbet men inte vill köra tåg utan tågvärd uppmanas sjukskriva sig. Om de inte gör det är det arbetsgivaren, MTR, som sjukskriver dem. Det finns tågvärdar som är på arbetsplatsen men som inte får följa med pendeltågen. De sitter därför av sin arbetstid utan att göra något vettigt.

Lögn nummer 2: Du påstår att du kan garantera säkerheten för passagerarna på pendeltågen. När lokförarna inte kan se i kamerorna på grund av att de är igensnöade, igenisade eller igendimmiga kan säkerheten inte garanteras.

Personalen är en verksamhets viktigaste resurs. Men det tycker inte tågoperatören MTR, som du har satt dig i knät på. MTR är ett bolag med ägande nära kopplat till diktaturens Kina – ett land som förföljer, fängslar och dödar oliktänkande medborgare.

Ni borde bli mer lyhörda och lyssna på personalen. När Region Stockholm fick ny politisk majoritet efter valet trodde jag, i min optimism, att ni skulle riva upp det vansinniga förslaget att ta bort tågvärdarna på pendeltågen, som förra trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) startade.

Men så verkar det inte bli. Skäms!

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare