Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/minska-smittspridningen-innan-samhallet-oppnas/

Insändare

Insändare. ”Minska smittspridningen innan samhället öppnas”

Foto: Magnus Hallgren, Magnus Hallgren, Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det huvudsakliga felet på bekämpningen av covid-19 i Sverige är att man inte lyckats skydda äldrevården. Därför borde allt göras för att minska smittspridningen innan samhället kan öppnas igen, skriver Bo Santesson.

Våra nuvarande och tidigare statsepidemiologer leker med tanken på att uppnå så kallad flockimmunitet. Då skulle covid-19-epidemin dö ut av sig själv i Sverige, man skulle inte behöva befara smitta i varje situation och mycket i samhället skulle kunna återgå till det normala.

De ekonomiska efterverkningarna skulle lindras och samhället komma i gång igen. Det ter sig mycket lockande.

Idén bygger på att många svenskar redan lär vara immuna och att det inte är så långt kvar innan tillräcklig immunitet uppnås i befolkningen för att kväva smittspridningen. Men har man räknat fel på hur många som redan har haft infektionen, så kan det bli många offer på vägen mot flockimmunitet.

Man bör vara misstänksam mot de nuvarande uppgifterna om att väldigt många här redan skulle ha varit smittade, så länge uppgifterna inte är ordentligt belagda. Evidens efterfrågas!

Dödsoffren på vägen till flock­immunitet kommer att finnas i alla folkgrupper, men även i fortsättningen kommer främst de äldre att drabbas. Vi har ännu inte kommit i mål med att så långt möjligt eliminera risken för smitta på äldre­boenden.

Bättre anställningsförhållanden och utbildning, ändrad bemanning och rutiner, tester, skyddsutrustning och kontroller behövs för att säkerställa äldre­vården. Och där är vi inte ännu.

Rätt tillvägagångssätt måste vara att först:

• Strama åt smittspridningen med alla tillgängliga medel.

• Säkra upp alla utsatta miljöer, särskilt äldrevården.

• Verifiera med ordentliga studier – inte bara med gissningar - att det är realistiskt att gå vidare mot flockimmunitet.

Och att sedan:

• Öppna upp och tillåta ”normalare” kontakter mellan människor igen.

• Ha beredskap att dra i bromsen om det blir för tufft för vården.

Det huvudsakliga felet på covid-19-bekämpningen i Sverige hittills är att man har tillåtit för hög smittspridning utan att först skydda äldrevården. Att fortsätta i ullstrumporna mot flockimmunitet utan att först skydda de bevisligen värst utsatta vore direkt oansvarigt, ja rent av kriminellt, nu när vi vet hur illa det kan gå.

Alla döda hittills och de som ska dö på vägen mot flockimmunitet kan inte väckas till liv igen. Men en tillfälligt stoppad smittspridning för att minska skadeverkningarna kan återupptas. Då får man de ekonomiska fördelarna, visserligen med en fördröjning, men på ett humanare sätt.