Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/missbildning-hos-vargar-ar-alarmerande/

INSÄNDARE

Insändare. ”Missbildning hos vargar är alarmerande”

Naturvårdsverket och länsstyrelserna bör vara flexibla och ta hänsyn till den stora inaveln och ställa in jakt på varg under 2022, anser insändarskribenten.
Naturvårdsverket och länsstyrelserna bör vara flexibla och ta hänsyn till den stora inaveln och ställa in jakt på varg under 2022, anser insändarskribenten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Naturvårdsverket ignorerar den höga förekomsten av missbildning hos varghannar. Att döda 33 vargar under januari och februari 2022 kan vara irreparabelt för en livskraftig vargpopulation, skriver Britt Lundqvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

När Naturvårdsverket bestämmer ett minimital för vargar ignorerar myndigheten den höga förekomsten av kryptorkism, ett slags testikelmissbildning hos hannar. Länsstyrelserna och viltförvaltningsdelegationerna sätter därefter förvaltningsmålet.

Skillnaden mellan minimital och förvaltningsmål är ofta några få individer.

Av de 17 varghannar som dödades under februari till mars i år har sju befunnits vara kryptorkida. Det är 41 procent. 2007–2020 var motsvarande andel 6,5 procent. Sedan mars har det dessutom tillkommit två vargar med kryptorkism.

Den varg som invandrat med nya gener befinner sig i Norge. Det är inte tillåtet, enligt EU, att räkna en invandrad varg i Norge som en invandrare till Sverige.

Naturvårdsverket och länsstyrelserna bör vara flexibla och ta hänsyn till den stora inaveln och ställa in jakt på varg under 2022 för att en återhämtning ska kunna ske – om det ens är möjligt. Jakten tidigare i år var förödande.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt