Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/mumlandet-maste-ersattas-med-tydliga-krav/

Insändare

Insändare. ”Mumlandet måste ersättas med tydliga krav”

Statsepidemilog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens om coronapandemin den 28 januari.
Statsepidemilog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens om coronapandemin den 28 januari. Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. Varför ska det vara så svårt att peka med hela handen och säga tydligt vad som gäller? Mumlandet på Folkhälsomyndighetens presskonferenser måste ersättas med tydliga krav för att minska smittspridningen av covid-19, skriver Mikael Karlin.

För guds skull – sluta med råd, rekommendationer och mummel! Varför kan inte Folkhälsomyndigheten och regeringen inse att man inte kan lägga ansvaret på individen?

Det är uppenbart att många inte bryr sig vad gäller alla vaga råd och rekommendationer. Jag ser det ­varje dag i Stockholm, till exempel hur få det är som använder munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid och hur många som slarvar med att hålla avstånd.

Jag ser också många krogar som inte bryr sig – medvetet.

Varför ska det vara så svårt att peka med hela handen och säga tydligt och utan tvekan vad som gäller? Här finns uppenbarligen en otrolig rädsla hos politiker och myndigheter. Det här är verkligen landet lagom, utan ryggrad.

Vi har skyhöga dödstal i covid-19 och en tredje smittvåg är på väg. Ändå vågar man inte ta i, utan som vanligt kommer det bara något mumlande.

Jag saknar en stark ledning i vårt land. Det ska inte vara en despot – men en tydlig ledare som vågar ställa krav.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt