Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/myt-att-elsparkcyklar-ar-ett-klimatsmart-alternativ/

INSÄNDARE

Insändare. ”Myt att elsparkcyklar är ett klimatsmart alternativ”

Den som tror att den räddar planeten genom att åka elsparkcykel ägnar sig åt ett självbedrägeri som bara skyndar på den kollektiva rusningen mot avgrunden, hävdar insändarskribenten
Den som tror att den räddar planeten genom att åka elsparkcykel ägnar sig åt ett självbedrägeri som bara skyndar på den kollektiva rusningen mot avgrunden, hävdar insändarskribenten Foto: Johan Nilsson/TT

INGRESS. Redan vid tillverkningen är elsparkcykeln en miljöbov. Det totala klimatavtrycket kommer aldrig att kompenseras av att den används. Myten att elsparkcykeln är ett klimatsmart alternativ måste avlivas, skriver Mattias Lindberger.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Alla elsparkcyklar som används i Sverige tillverkas i Kina. En elsparkcykel har inte utbytbara batterier och därför en genomsnittlig livslängd på cirka en månad. Det innebär att det totala klimatavtrycket aldrig kommer att kompenseras av att den används.

Om klimatmålen ska kunna uppnås måste allting ses för vad det är och all användning av produkter som genererar höga koldioxidutsläpp begränsas. Redan vid tillverkningen är elsparkcykeln en miljöbov. Lägg därtill frakten över halva jorden.

Att elsparkcyklar skulle vara ett klimatsmart alternativ är en myt som omgående behöver avlivas. Att de till största delen används av en generation utan konsekvenstänk är en annan historia, men det gör knappast saken bättre.

Den som tror att den räddar planeten genom att åka elsparkcykel ägnar sig åt ett självbedrägeri som bara skyndar på den kollektiva rusningen mot avgrunden.

I stället för att använda elsparkcykel kan man använda en vanlig cykel. Svårare än så är det inte. Eller bara gå.

Det blir dock svårare för varje dag då trottoarerna både blockeras och brukas av elsparkcyklister.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt