Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-10-maj-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 10 maj 2022

Bildinsändare av Albin Axén, Stockholm.
Bildinsändare av Albin Axén, Stockholm.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen tisdagen den 10 maj 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Hur kan man förgöra sina kusiner, göra sina släktingar fattiga och för evigt cementera sitt rykte? Fråga Putin.
Marita Riese, Solna

När Sverige kliver in i Nato ­behöver vi också ta steget till att tycka att kärnvapen är bra. Men de kan förinta mänskligheten. För­intelse är inte försvar.
Dag Henning, Linköping

Efter följt den rikliga mängden insändare i Natofrågan de senaste veckorna, och den brist på fakta och kännedom om vad ett medlemskap faktiskt innebär, är detta för mig det mest solklara argumentet varför denna fråga inte bör avgöras genom folkomröstning.
Niklas Schwalbe, Tumba

Hellre att soldater lär sig gå i takt än i krig.
Peter Pettersson, Hellvi

Bränslepriserna kan väl ändå inte vara för höga när så många har råd att låta fordonet stå på tomgång och gasa på i sina bränsletörstiga bilar?
Bernhard Borgström, Norrtälje

Att håglösa åklagare inte ser allvarligt på de extremt höga dödstalen på äldreboenden under första corona vågen inger stor förvåning och oro. Det illojala vårdbiträdet Stine Chrisophersen håller nu på att fälla det privata vårdbolaget Attendo. Det inger hopp.
Sven-Olof Ericsson, Enskede

Applåder till Jesper Rönndahl! Hans roliga och skruvade sätt att ana­lysera svensk skola är på pricken. Så många intressanta slutsatser, så många sanningar och så många igenkänningar! Svensk skolas ängslighet kring att vara ”modern” framstår i tydlig dager. Ansvaret ligger hos politikerna. Vi lärare gör vårt bästa för eleverna, navigerande bland blindskär och floskler.
Helena Hemberg Lind, gymnasielärare, Huddinge

Svar till Ingrid Best (Noterat den 9 maj): Det är inte bara stockholmare som säger att de ska ”vara på landet” när de åker till sina fritidshus. Jag har många bekanta i exempelvis Uppsala som uttrycker sig på samma sätt. Personligen har jag aldrig upplevt något märkligt med detta. Fritidshusen ligger ju ofta på landet, väldigt sällan i stan.
Leif Eriksson, Uppsala

Svar till Ingrid Best (Noterat den 9 maj): Fritidshus är en benämning på en fastighet för lediga stunder. Stockholmare och andra svenskar kommer antagligen fortsätta ”åka ut till landet”, landstället, sommarstugan, sommarstället, semesterhuset, sommartorpet eller fritidshuset. Valet är fritt! Kallar man verkligen sitt landsställe för fritidshus i ”resten av Sverige”? Min gamla faster, boende i Stockholm, åkte ut till sin lilla ”sportstuga” i Orminge. Ett landställe ligger ofta på landet!. Förr låg de ofta på en bondgård, på landet. Jag har som stockholmare i hela mitt liv åkt till vår sommarstuga på landet och det forsätter jag gärna med. Ordet fritidshus känns främmande och finns inte i min vokabulär.
Eva Norman-Ericson, Dalarö

Liksom Margareta Johansson på Gotland (Noterat den 6 maj) vill jag be DN se över sin distribution till oss på landet. Här i västra delen av Södermanland får vi till exempel med Postnord en tisdag tidningarna för lördag-tisdag, om senaste postutdelningen var en fredag. Inte bra!
Göran Hallquist, Vingåker

Håller med Margareta Johansson om de märkliga konsekvenser det innebär att Postnord ska dela ut DN på Gotland. Det innebär att vi från 1 maj får DN tre dagar i veckan. DN på Gotland har bytt namn till Gårdagens Nyheter. Varför inte använda de distributörer som finns då Gotlands Allehanda och Gotlands Tidning delas ut måndag till lördag på morgonen?
Birgitta Lönnqvist, DN-prenumerant sedan 50 år

Apropå dålig telefonservice (Lennart Olsson, Noterat den 9 maj, som svar på Hanne Kjöllers ledarkolumn) har jag skrivit ett standardsvar som jag skickar till berörda företag: ”Just nu är det många som vill komma åt mina pengar. Er faktura är placerad i kö.”
Andreas Fischer, Vallentuna

Hanne Kjöller, tack för din underbara kolumn i DN om företags dåliga kundservice! Du skrev allt det som jag så länge förtvivlat över. Jag har trott att jag bara är för gammal för att hänga med i mediebruset, men det finns alltså fler än jag varit upprörda.
Anna Thelander, Stockholm

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt