Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-11-januari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 11 januari 2021

INSÄNDARE. DN:s läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen måndagen den 11 januari 2021.

Hur kan man bli förvånad att Trump och hans anhängare ifrågasätter valresultatet? De hade ju riggad valet för seger. De hade uteslutit vissa väljargrupper, begränsat antalet vallokaler, plockat bort många brevlådor, misstänkliggjort poströstningen, ordnat med en republikansk postgeneral och en lojal högsta domstol så att inget kunde gå fel. Enligt deras egen logik måste det alltså vara valfusk som snuvat dem på seger ...
Gerrit Sneelooper, Norrköping

I en kolumn på DN:s ledarsida (11 januari 2020) kritiserar nationalekonomen Lars Calmfors tre namngivna CNN-journalister för att inte bara meddela nyheter, utan även ”närmast driva kampanjer mot Trump där hans inkompetens hela tiden ska bevisas”. Calmfors hoppar i galen tunna. De tre har gjort som man bör, nämligen sätta in nyheten i sitt sammanhang. Snustorra, avskalade faktarapporter får inte många tv-tittare. Om Trump ”hela tiden” visar sin ”inkompetens”, då är det rätt att ”hela tiden” påvisa den. Varför skulle vissa av Trumps dumheter inte påpekas av CNN?
Svante Brandänge, Stockholm

Tryckfrihet är inte samma som lögnfrihet. Trumps påstående att han ”vann valet” borde räcka för att stänga kontot.
Eva Pettersson

Stalin våldtog kommunismen. Hitler våldtog nazismen. Trump våldtog kapitalismen. Vad återstår? Anarkism.
Sven Oscarsson, professor emeritus, Stockholm

Nu är muren färdigbyggd – runt Donald Trump!
Lars Jonsson, Falun

Vill tacka för en mycket angelägen och bra insändare: ”Vi måste sluta huka oss för mörka krafter och säga ifrån” (DN den 11 januari 2020). Det finns hopp om mänskligheten när man läser den. Tack!
Susanne Falkner, Malmö

Snart har 10 000 dött i covid-19 i Sverige. När ska de ansvariga fatta att det krävs en total nedstängning/lockdown för att rädda liv och hindra smittan? Ska man vänta till midsommar, eller ..?
Janne Åberg, Hudiksvall

Målsättningen för Sverige är att tillräckligt många ska vara vaccinerade för vi ska uppnå flockimmunitet till sommaren. En enkel matematik säger att i så fall måste 100.000 vaccinationer per dag ges från och med nu till slutet av maj. Vi har fortfarande inte sett eller hört något om hur detta ska ske. Inställningen från ansvariga myndigheter verkar vara lika bekymmerslös som inför smittspridningen. Det är också oroande att medierna inte uppmärksammar frågan tillnärmelsevis lika mycket som vissa personers helgaktiviteter.
Torbjörn Larsson, Stockholm

Jag läser om svårigheter med ett vaccinationsregister. Över 80 år gammal har jag samlat på mig tre små gula vaccinationspass, utfärdade av världshälsoorganisationen WHO. I dem står varje spruta som jag fått sedan 1962, inklusive de jag i oktober 2020 tagit mot pneumoni och årets vanliga influensa. Har under alla dessa år sjukvårdspersonalen vaccinerat utan att själva anteckna, vem som fått vilken spruta?
Wolfgang Jedliczka, Sundbyberg

Om Folkhälsomyndigheten i god tid före julhandeln hade infört regeln om användning av munskydd i galleriorna hade statsminister Stefan Löfvens julbesök i Gallerian varit en icke-fråga. Utan munskydd tog statsministern en risk att själv bli smittad. Vi får hoppas att statsministerns livvakter inte tog samma risk. Det hade varit bättre att kombinera den senaste regeln om begränsning av antalet besökare i butiker med krav på munskydd. Överföring av smitta skulle då bli minimal.
Krister Forsberg, Lidingö

Jag fick vid årsskiftet en höjning av min allmänna pension med fantastiska 112 kronor. Jag hade tidigare totalt i handen 10.109 kronor i månaden efter skatt och får nu 10.221 kronor. Tänker mycket på Jan Eliassons månadslön på 162.500 kronor. Den får han behålla fast han misskött sitt jobb. Hur har det blivit så här?
Kristina Pettersson, pensionär, Vällingby

Vilket gatlopp Dan Eliasson fått löpa i medier och insändarspalter! Är det bara han själv som insett att den myndighet han varit generaldirektör för nästan saknat relevans under pandemin? Få personer torde komma ihåg vad dess representanter sagt och gjort vid alla presskonferenser under det gångna året. Att ”stötta och säkerställa” är vagt och saknar ansvarstagande. Jämför också hur många frågor dessa fått jämfört med Folkhälsomyndigheten. Bättre då att ta semester och sköta kontakten med sina närmaste. Förvisso dumt att resa till Kanarieöarna – framför allt av miljöskäl. Men att för den skull utses till syndabock, ställas vid skampålen och förlora sitt jobb?
PehrOlov Pehrson

Det är inte förvånande många saknar munskydd i kollektivtrafiken. Kostnaden är cirka 400 kronor per månad om man åker fem dagar i veckan.
Birgit Jonsson, Skärholmen

Varför finns det inte mjölk i box?
Ann Årefeldt, Stockholm

Apropå AIK-tränarens sjukskrivning: Sedan när blev det okej att sjukskriva sig för att hjälpa dottern med skolarbete?
Ann Jacobsson, Lidingö

Idrott kan vara på tävlingsbanor och även utanför. Längdskidåkaren Linn Svahns agerande när hon avbröt sin egen segerintervju för att med gester och hejande fram sin landslagskamrat Oskar Svensson till hans första världscupseger var mycket vackert.
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Dagens bildinsändare: Jens Ahlbom, Hudiksvall, om Trump när det är ”dags för flyttstädning”.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt