Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-11-maj-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 11 maj 2022

Bild 1 av 2 Boris och mikrofonen på Harpsund. Bildinsändare av Hans Lindström, Öregrund.
Bild 2 av 2 Bildinsändare av Jan Ed, Stigtomta.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen onsdagen den 11 maj 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag har följt Natodebatten och den är nästa uteslutande enögd, precis som vanligt när drevet går. Den ena sidan utmålas som en ren djävul och den andra till en oskuldsfull ängel och för debattens skull är det väl precis så som de mer enfaldiga vill se sakers tillstånd. Men för de mer allmänbildade står en sak mer än glasklar. Sverige stod neutralt under andra världskriget. Visserligen gjordes vissa eftergifter, men Sverige, dess befolkning och infrastruktur stod som enda land i Europa orörd när kriget var över. Den regeringen och den riksdagen gjorde vad de var satta till att göra. Det satte Sveriges befolkning och dess framtid före fruktlösa krig, allianser och upprustning.
Ulf Englund

Varför är svenskarna så oroliga? Som vanligt har man ju Finland som buffert mellan Sverige och Ryssland. Eller som att citera en svensk general under vinterkriget: ”Varför ska vi försvara oss? Det gör Finland.” (SF Dokument). Samtidigt tror jag att många svenskar önskar ett finländskt Natomedlemskap, för då hade Sverige varit säkrat åt alla håll av Natoländer och skulle alltså kunna åka snålskjuts. Och samtidigt tror jag inte att Sverige skulle hjälpa militärt om Finland skulle angripas, historien skulle upprepas (räknar inte med de frivilligas agerande).
Ilpo Okkola, etnolog, Mörrum

Svar till Paul Taimitarha (insändare den 10 maj): Sverige behöver inte gå med i Nato för Finlands skull. Det är Finland som har den långa gränsen mot Ryssland. Länderna har olika situationer och är självständiga nationer. För övrigt tycker jag inte att Finland heller bör gå med i Nato. Om Putin nu vill ha tillbaka ett stort rike innefattar hans avsikter nog de länder som tillhörde Sovjet före murens fall.
Marja Häkämies, Skarpnäck

Tack, Paul Taimitarha, för dina kloka ord till oss svenskar i onsdagens DN! Vi är många som håller med dig i Natofrågan och som nu, om inte förr, kommit till insikt i att det enda rätta är att ingå i försvarsalliansen, där snart alla nordiska länder finns med. Att stå utanför vore förödande för det svenska folket.
Gunilla Mattsson, Sollentuna

Tack, Ingemar Karlsson, för din inkännande och fina insändare i DN den 10 maj! Jag känner så starkt med din reflektion över de unga pojkar, vars gravar du såg på en krigskyrkogård i Verdun, som fick ge sina liv för något de inte kunde påverka. Så meningslöst! Men det fortsätter, unga män skickas ut i krig och har ingenting att sätta emot. En människa, en despot, bestämmer och förstör livet och tillvaron för miljoner. Det är ofattbart. Jag är naiv nog att ha inställningen att ingen människa har rätt att ta en annan människas liv! Men så ser inte världen ut. Tyvärr.
Loulou Eriksson, Järfälla

Är Sverige så betydelse­fullt att landets beslut om anslutning till försvarsalliansen Nato kan påverka världens tillgång och mängd av atom­vapen?
Olov Furberg, Järfälla

Håller med Helena Hemberg Lind (Noterat den 10 maj) om SVT-programserien ”Vem mördade skolan?” av Jesper Rönndahl. Nu väntar vi på nästa serie: ”Vem mördade vår försvarsberedskap?”.
Ola Anundi, Djursholm, före detta Kiruna

Så smaklöst att göra en hyllningsfilm om Clark Olofsson och försöka inbilla oss att flickor föll som furor för hans charm, att han kunde blinka lite flörtigt till kassörskan när han tog hand om bytet. Den kassörska jag känner som utsattes fick psykiska besvär och slutade. Nästa projekt är väl en film om gulliga stenkastare mot poliserna som stolta mammor hejar på och flickvännerna tycker är coola.
Sören Hemmingson, Vendelsö

Uttrycken ”att vara på landet” eller ”åka ut till landet” (Noterat den 9 maj och den 10 maj) finns i hela Sverige och används av de som bor i tätort och till exempel har en sommarstuga. Det är typiskt för en stockholmare att tro att det bara gäller de som bor i Stockholm. För många stockholmare är ju ”landet” allting utanför Stockholm. Hemmablindheten är ibland monumental!
K-G Wiberg, Sätila

Varför publiceras alla debattartiklar som avråder från ett svenskt inträde i Nato i DN:s kulturdel i stället för nyhetsdelen? Är det för att de anses vara uttryck för den så kallade kulturvänstern och därmed har lägre rang?
Fredrik Svensson, Rotebro

Rubrik i DN den 11 maj: ”Alexa vinner första American Song Contest”. Nej, hon vinner inte. Hon vann.
Folke Rosvall, Åkersberga

Nu kommer posten och tidningarna bara varannan dag. Och sent! Vill ni att vi ska sluta ­prenumerera? Avpostifieringen är en ledsam historia.
Monica Larsson, Bringsjöberg

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt