Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-11-september/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 11 september

Bildinsändare av Erik Andersson, Lidingö.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll måndagen den 11 september 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Allemansrätten finns inskriven i regeringsformens 2 kap 15§. Nu är den plötsligt avskaffad i ett stort område i Mellansverige. Det är förmodligen väl motiverat, men inte trodde jag att man kunde bryta mot RF genom ett enkelt myndighetsbeslut, och utan att någon ens kommenterar saken.
Ingvar Backéus, Uppsala

Det kriminella nätverket Foxtrot, som står bakom en del av våldet i Sverige, har enligt uppgifter i SVT splittrats i två delar som skjuter på varandra i Turkiet, där de skyddats från att bli utlämnade till den svenska rättvisan. Vår regering bör nu ta chansen att visa upp Sverige som en solidarisk Nato­allierad genom att med en begäran om utlämning av nätverkets ledare erbjuda sig att befria Turkiet från våldet – och samtidigt sätta krokben för Foxtrots våld i Sverige. Men lämna inte ut regimkritiska kurder i gengäld! Nu är det vi som sitter med trumf på hand, för en gångs skull.
Niclas Kuoppa, Stockholm

Under den senaste vecka har den borgerliga regeringen med stöd av, eller på initiativ av, SD kommit med ett antal skatteförslag, som ska hjälpa alla de hushåll som behöver stöd. Det märkliga är att alla dessa förslag, liksom tidigare jobbskatteavdrag, ger mest till de som redan har mest. Är de mer behövande? Som ekonom säger jag att jag gärna skulle avstå från en del av mina skattelättnader om jag verkligen visste att det kom de mer behövande till del. Det skulle dessutom även gynna svensk ekonomi om låginkomsttagarna fick lika mycket i kronor och ören, som de mer välbeställda. De skulle spendera en större andel av sin skattelättnad, vilket ger fler jobb och skattekronor – med andra ord effektivare och billigare. Har inte den borgerliga regeringen tillgång till en enda ekonom, som kan förklara detta för dem?
Gustav Friberg, Hässelby

Man måste väl ändå kalla införandet av ett jobbskatteavdrag från 2024 som röstköp eftersom det bara kan utnyttjas av en del av befolkningen? Röstköp är inte lagligt. Även sänkningen av bränsleskatterna är likaså röstköp.
Donald Monvall, Hässelby

Svensk trähusindustri har för närvarande problem med låg efter­frågan. I Marocko, Turkiet och Syrien är det kallt på nätterna och snart kommer vintern. Jag förstår inte varför vår regering inte omedelbart skaffar fram ett stort antal enkla trähus till dem som blivit hemlösa av jordbävningarna. Sverige har blivit landet utan både hjärna och hjärta.
Hakon Malmborg, Bromma

Politiskt konstaterat: Vi öppnade våra hjärtan, men det slutade att slå.
Marita Riese

Angiveriliberalism!?
Peter Hansson, Stockholm

Allan Gut argumenterar vältaligt mot förbud att bränna böcker. Jag kan hålla med om att förbud vore problematiskt. Men koranbrännare har gjort anspråk på polisskydd i yttrandefrihetens namn. Det anser jag fel. Antalet ord efter en koranbränning är färre än innan de gick upp i rök. Sådan inskränkning av yttrandefriheten bör inte ges offentligt skydd.
Petter Wulff, Lidingö

För första gången sammanfattar FN nu officiellt hur världens klimatarbete går – och resultatet är dystert, rapporterar DN. Johan Rockström, professor i jordsystemvetenskap: ”Det är inget annat än ett komplett misslyckande.” Jag brukar kalla det ”ett femtioårigt fiasko”. Så låt oss snarast bättra oss, och samtidigt anpassa vårt eget antal, genom global genial familjeplanering, för att bemästra sannolikt kommande ”folkvandring”!
Ivan Renliden

Svar till Kjell Borgström (Noterat den 8 september): Jag håller med om att det är smartare att konvertera befintliga bilar där det är möjligt och samtidigt ekonomiskt försvarbart. Däremot tycker jag att det smartaste vore att ge hushåll i innerstaden en skattereduktion om de avstår från att ha bil. I dag finns det tillgängliga poolbilar både i innerstaden och i förorterna. Det skapar miljömedvetenhet, kostnadsbesparing och frihet. Vive la Terre!
Bertil Adolfsson, Solna

Kulturdiskussionen i och om Norrköping har spritt sig som ringar på vattnet. I DN 11/9 tar Patrik Ringborg till orda. Även om jag delvis är av annan åsikt har Ringborgs inlaga sympatiska drag. Den skiljer sig på flera sätt från de flesta tidigare. Dels har Ringborg anknytning till Norrköping, dels svingar han inte vilt med uttryck som ”fascist” och ”arbetarklassens fiende” (det senare för att det borgerliga styret vill ha pengar för att förbättra situationen för de offentliganställda). Men man måste tyvärr konstatera att de storslagna donationernas tid sedan länge är förbi. I dag är det skattebetalarna som står för fiolerna. Att då vilja diskutera en verksamhet som får 10 procent av sina intäkter från biljetter måste anses vara rimligt. Man kan ju dessutom konstatera att många av debattörerna har en ganska svag anknytning till Norrköping. De bor inte i Norrköping, betalar inte kommunalskatt och har knappast berikat kulturen där genom att köpa biljetter.
Ralf Sandman, Norrköping

Att Bauer Medias radiokanaler Mix Megapol, NRJ och Rockklassiker skandalöst felaktigt meddelade att Lasse Berghagen var avliden är inget att förvånas över med tanke de etermediala föroreningar dessa kanaler utgör. Det är inte ens säkert att redaktörerna vet vem Berghagen är. Till råga på allt tycks det råda någon slags automatisering i hantering av nyheter. Det var nog inte sista gången en sådan olycka skedde. Släck ner innan det sker igen!
Per Carlsson, Motala

Det är tråkigt att rugby-VM uppmärksammas så lite i svenska medier. Det är trots allt det tredje största idrottsevenemanget i världen efter herrarnas fotbolls-VM och sommar-OS, enligt Wikipedia. Även om sporten inte är så stor i Sverige har rugby spelats i snart 100 år och vi har både en herr- och damallsvenska. Tidningar och tv har knappt nämnt att detta jätte­evenemang pågår just nu i Frankrike med lag från hela världen. Det vore kul om DN åtminstone kunde skriva lite om någon match eller åtminstone nämna att evenemanget pågår!
Jonas Borelius, Järfälla

Lars Andersson (Noterat den 8 september), om polisen bedömer att det behöver vara poliser på plats vid en demonstration som kommer man avsätta resurser. Men det är inget som tilldelas per automatik bara för man fått tillstånd.
Mikael Rosén (Noterat den 8 september), anledningen till att du ser fartygstrafik till och från Ryssland beror inte främst på rederierna utan på att människor fortfarande köper ryska varor. Som alltid när man vill bojkotta något är det i konsumentledet man måste börja.
Johnny Rönnberg, Sollentuna

Ett riktigt lågvattenmärke är krönikan i DN 11/9 av Catia Hultquist, som på nästan en hel sida breder ut sin text om Linda Skugge och Pernilla Wahlgrens ”debacle”. Så oerhört patetiskt och ointressant – vem angår detta? Hur kan en seriös tidning som DN tillåta att kulturbilagan inleds med sådant dravel?
Kristin Nyberg

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.