Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-12-januari-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 12 januari 2022

Bildinsändare av Hans Bergehamn, Södertälje
Bildinsändare av Hans Bergehamn, Södertälje

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen onsdagen den 12 januari 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Ofta dyker det upp rubriker på temat att ”Äldre blir allt friskare”. Tänk om det vore så väl att vi som är riktigt gamla, över 80 år, plötsligt får mer spring i benen och blir allt hurtigare i vardagslivet.

I själva verket är det ”nygamla” 50-talister som dragit nytta av ökat välstånd i landet och lever ett rikare och friskare liv än oss med 30- eller tidigt 40-tal som födelseår.

På motsvarande sätt är frekventa påståenden om att ”pensionärerna fått bättre ekonomi” felaktigt.

De som varit pensionärer under lång tid har i bästa fall noterat en marginell standardförbättring. Men när de riktigt gamla med usel pension faller ifrån och ersätts med nypensionerade, välav­lönade civilekonomer och it-chefer är det statistiskt självklart att den genomsnittliga ekonomiska situationen blir bättre. Men den kommer alltså inte flertalet till del.
Bosse Tolander, Nyköping

Bojkotta hemtjänstföretag och andra som kallar er ”brukare”! En del hemtjänstföretag säger ”kund”. Byt till dem tills de övriga lär sig att visa respekt för sina uppdragsgivare.
Rune Winter, Hässelby

Inför varje jul har handlarna i Sverige korat årets julklapp. Den populäraste julklappen de senaste 50 åren är väl en ask Aladdin choklad? Det säljs runt 2 miljoner askar varje jul, så detta måste väl vara årets julklapp?
 Rolf Hägglund, Västerhaninge

Rolf Svensson (10/1) beskriver hur den svenska elförsörjningen i Sverige går till. Vi, ett pensionärspar, som bor i elområde tre har fått en elräkning på 10 650 kronor för december månad. Vi får ta av våra sparpengar för att kunna betala den. Januari blir lika dyr enligt en prognos från elbolaget EON. Hur har det kunnat bli så här? Framförhållning verkar vara en bristvara hos dagens politiker.
Kristina Eriksson, Upplands-Bro

Allt för dyrt, pensionen räcker inte till. Man undrar faktiskt hur de styrande tänker. Har man kronofogden som flåsar en i nacken blir det inte mycket över. Många har knappt näsan över vattenytan, många klarar sig inte. Varför har vi så höga skatter på allt? Det är orimligt. Det är inte rättvist. Tänk på det när det blir val!
Bo Grapenskog, Växjö

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen måndag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt