Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-12-maj-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 12 maj 2022

Bildinsändare av Erling Amble, Stockholm.
Bildinsändare av Erling Amble, Stockholm.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen torsdagen den 12 maj 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Putins nyttiga idioter – Svenska freds, S-kvinnor, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Stefan Löfven med flera – gör nu allt för att Sverige inte ska lämna in en ansökan om Natomedlemskap. Hoppas nu att statsminister Magdalena Andersson inser vad som är bäst för Sverige: att snarast se till att vi går med i Nato, vilket vi skulle gjort senast 2014 när Putin började attackera Ukraina. En sak är säker. Med Löfven som statsminister hade vi aldrig ens tänkt tanken på ett Natomedlemskap. Löfven var räddhågsen och rent ut sagt feg. Men nu är det inte så, vilket är tur för Sverige. Gå med i Nato nu! Blir det inte så får vi göra som Sabuni sade. Flytta till Norge. Eller Finland. Eller Danmark.
Peter Eriksson, pensionär, Norrtälje

Äntligen inser våra politiker med Socialdemokraterna i spetsen att det inte är 1822 längre! Sverige har lyckat slippa krig i 200 år, men nu är det en annan verklighet. En ny tsar/diktator har satt igång med att återupprätta ett mäktigt Ryssland genom krig eller genom att förklara självständiga demokratier som hans intressesfär, och därför tvungna att följa hans diktat. Därför blir Nato en bra försäkring för oss.
Rolf Hägglund, Västerhaninge

Vad ska man kalla alla dessa högljudda som utan att tänka en gång till är beredda att med öppna armar rusa rakt in i Nato. Fredshetsare kanske?
Stefan Hallin, Stockholm

Alliansfritt? Sverige är medlem i EU, en stor allians ledd från Bryssel. Neutralt? Svenska soldater har stridit i Irak, Afghanistan, Mali under andra länders befäl. Det är dags att avliva den farliga myten om alliansfrihet och neutralitet.
George Varcoe, Österskär

Läste ett citat från 1990-talet av någon som hette Wickbom. Det passar även i dag. ”Sverige är villigt att slåss till sista amerikan.”
Åke Brunkener, Hägersten

Rysslands president Vladimir Putin startar ett fullskaligt anfallskrig mot ett oskyldigt grannland och kallar det för en ”specialoperation”. Här hemma medverkar vi till att attackera minoriteter genom att kränka deras religiösa symboler. Och kallar det ”yttrandefrihet”.
Kjell Nordenstam, Solna

Angående Paludan: Det är minst sagt sorgligt att Sverige gett fristad åt en dansk extrempolitiker så att han kan fara omkring och sprida sitt galna budskap. Danskarna är mycket klokare. De ignorerar honom och då är det naturligtvis inte lika roligt att demonstrera. I Sverige tar man däremot honom som en popidol och förstärker polisen för att låta honom hållas. Det vore bra om vi gjorde likadant som man gjort i Danmark, nämligen struntar i honom. Tyvärr finns det en grupp människor som tar tillfället i akt att leva ut sina aggressioner genom att kasta sten på polisen. När till och med mödrar med barn kastat sten så blir man verkligen oroad. Vad blir det av dessa barn när de växer upp? Kanske ansluter de sig till gängkriminella grupper. Ignorera dansken och strunta i hans manifestationer!
Christina Mohede, Stockholm

Bästa sättet att protestera mot Paludans demonstrationer är väl att inte gå dit? Om han står och bränner Koranen och ingen tittar på är det nog inte så kul.
Monica Warneby, Saltsjö-Boo

Yttrandefriheten i all ära, men jag undrar hur länge skattebetalarna accepterar att aktioner sanktionerade av denna frihet och demokratiska rättigheter får kosta hur stora belopp som helst för dess försvar mot dem som inte delar denna rättighet i alla former.
Birgitta Carlsson, Stockholm

Nordkorea har nu drabbats av covid-19 och står inför en nedstängning, men lär inte behöva hjälp med hur detta ska gå till.
Peter Hansson, Stockholm

Kjell Lönnå var programledare och artist på en och samma gång. Sista gången Lönnå var på turné med Sundsvalls kammarkör var han körens programledare, dirigent och underhållare. Konserten bars fram av de stora existentiella frågorna om livet, döden och kärleken. Dirigenten fick kören att med klockren finstämdhet bära fram sitt budskap och den drygt 80-årige Lönnå hanterade de svåra livsfrågorna med lätthet, humor och livsglädje.
Claes Thulin, Ljungsbro

Hanne Kjöller skriver i DN den 12 maj att Finanspolitiska rådet uppger att nyblivna pensionärer i snitt har en disponibel inkomst på 90 procent. Jag häpnar. Min och flera andras erfarenhet är cirka 50 procent av slutlönen, trots arbete i drygt 40 år.
Bitte Engzell, socionom

Svar till Folke Rosvall (Noterat den 11 maj): ”Alexa vinner …” i stället för ”Alexa vann …” kallas för historiskt presens. Används ofta inom till exempel nyhetsjournalistiken för att höja spänningen, men också i annan litteratur.
Eva Jernberg, Hedemora

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt