Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-13-mars/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 13 mars

Bildinsändare av Ralle Perera, Farsta.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll måndagen den 13 mars 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag trodde att pyramidspel var och är förbjudet i Sverige. Att då Alecta använder våra pengar till att spela ett spel som handlar om digitala valutor – som är det dummaste som hänt i finansvärlden på senare år och liknar ”Kejsarens nya kläder” – är för mig ofattbart. Det är bara några miljarder kronor, man häpnar och ingen person kommer att ställas till svars. Troligtvis får de anställda på bolaget fortsatta bonusar. Fortsätter det på detta viset i samhället dröjer det inte länge förrän folket kommer att resa sig. Vi lever fortfarande i en demokrati i Sverige och den förvaltar man inte på detta sätt.
Pelle Brolin

Enligt tidningsuppgifter har ett elstöd på nästan 800 000 kronor betalats till en enda person. Det motsvarar cirka 75 villor. Märk väl, då är det frågan om 75 eluppvärmda villor som har cirka 10 gånger högre elkostnad än en vanlig villa med fjärrvärme. Det här är inte rimligt. Man kan på goda grunder anta att det rör sig om rent bedrägeri. Den som däremot försöker komma bort från oljeberoendet och köper en miljövänlig eldriven bil trots att regeringen strypt miljöbonusen för nya bilar då dessa har blivit ”så billiga”, får inte ett öre i elbidrag om personen laddar bilen från en publik laddstation. Men om bilen däremot laddas från ett ladduttag på mitt eget hus fås elbidrag från första kilowattimme. Det här är helt orimligt. Samma vara (el) men subventionerat i det ena fallet, utan subvention i det andra fallet.
Mikael Lecerof, Köping

Varför åker inte Försäkringskassan hem till personen som fått nära 800 000 kronor i elstöd för att kolla vad det är som dragit så extremt mycket el?
Jens Busch, Lidingö

Läste i veckan att de största oljebolagen häromåret gjorde en vinst på 20 miljoner dollar – i timmen! Dessa enorma vinster som samlas i enskilda intressen är ett hot mot demokratin. Ingen politiker tar denna fråga på allvar ,utan ständigt pratas det om att det ska sparas och sparas på de allmänna utgifterna. Det är något som är fel här!
Pia Sondell

I lördagens DN finns en artikel på sidan 45 om att det enligt EU:s tribunal är felaktigt att biogas ska vara skattebefriad, vilket leder till att ”transportföretag som kör på biogas i sina fordon får ökade milkostnader på tio kronor”. Därmed faller hela lönsamheten att framställa biogas av matavfall. Ingen kommer att vilja köpa biogas. Då blir det återigen mest lönsamt att elda upp matavfallet, och alla försök att samla in matavfall som en separat del av hushållssoporna kan upphöra eller aldrig komma igång. Byggandet av en sorteringsanläggning i Högdalen borde i så fall avbrytas och definieras om. Blir den ens lönsam? Räcker det med att kunna producera biogödsel?
Jan Carlqvist, Kista

Lagrådet kritiserar regeringens förslag till antiterroristlag. Kristerssons regering ämnar ändå ignorera detta och fullfölja förslaget. Att stå över rättsstatlighet har redan praktiserats av Putin i Ryssland, Lukasjenko i Belarus, Erdogan i Turkiet, Orbán i Ungern och Kaczynski i Polen. Ett föga smickrande sällskap för Kristersson. Tänk om, tänk rätt!
John Eriksson, Täby

Vi befinner oss i en bedrövlig politisk tid med en regering som inte är vuxen att hantera vår tids frågor och en förstummad opposition. Högervridningen i politiken är hemsk! Moderaterna låter och agerar som sverigedemokrater och Socialdemokraterna låter och agerar som moderater. Vänsterpartiet famlar utan riktning i populistisk anda. Har vi något gott att vänta oss när regeringen faller? Möjligen något mindre ont!
Stig Skoglund, Gräddö

”Prata med bankerna”, uppmanar oppositionen vår regering och hoppas att det ska få bankerna att inte pungslå sina kunder mer än nödvändigt i dessa kärva tider. Chansen att lyckas med det är nog inte särskilt stor. Swedbank höjer i år avgiften för sina internetkunder med drygt 70 procent (från 175 kronor till 300 kronor) med hänvisning till ökade kostnader och anpassning till konkurrenterna. Räknat på 3,7 miljoner privatkunder förstärker höjningen bankens kassa med 462,5 miljoner kronor. Det är en rätt onödig förstärkning kan man tycka med tanke på bankens ständiga miljardvinster (10 373 miljoner kronor sista kvartalet 2022). Den höjda avgiften gläder förstås ledning och aktieägare samtidigt som den visar hur sugen banken är på att hålla kostnaderna nere för vanliga kunder.
Erik Göransson, Sollentuna

Per-Arne Kling (Noterat den 6 mars) framhåller att många frågar sig hur man kunde låta Förintelsen ske. Svaret är att det gjorde man inte. Andra världskriget gjorde slut på den. Och invändningarna mot Europas ”moraliska undergång” har haglat sedan jag på 90-talet läste en artikel om båtflyktingar från Afrika. Förslag om lösning av problemet växer däremot inte på träd. Att inte stå och se på när människor drunknar borde vara en självklarhet men det är inte Europa som skapat den livssituation Kling talar om. Ändå går som en röd tråd genom varje inlägg att det är Europas uppgift att ta konsekvenserna av den. Den som presenterar en lösning på problemet med flyktingströmmarna må vädra sin upprördhet. Vi andra ska kanske undvika de djupaste brösttonerna.
Anders Nordlund, Uppsala

Så här maxar du din pension – utan att behöva jobba:
1. Rök inte.
2. Snusa inte.
3. Sluta med alkohol.
4. Skippa gymmet, träna hemma. Öva balans och styrka med en enkel köksstol som redskap.
5. Gå dagliga långpromenader.
6. Handla kläder på second hand.
Magnus Backlund, pensionär, Stockholm

Fotgängare har prioritet. All trafik stannar när fotgängare, svartklädda utan reflexer tar sig över gatorna, oftast efter att vikit av i 90 graders vinkel utan att se sig om. Trafiken stannar. Men när det blir snöoväder är fotgängare inte vitten värda. Då har trafiken prioritet. Gator plogas först. Därefter cykelbanor. Fotgängare med rullatorer eller barnvagnar får klafsa igenom decimetertjock snö, eller halka på isbelagda trottoarer. Jag fattar inte logiken i detta.
Ulf Bennetter, Stockholm

Ännu en gång rapporteras om överbelastade ortopedavdelningar på grund av alla halk­olyckor, huvudsakligen beroende på bristande snöröjning. Varför kan inte sjukvårdsansvariga överta finansieringen av snöröjningen och därmed spara resurser åt ortopedin och annan hälso- och sjukvård? Om man dessutom i samråd med SL och motsvarande trafikföretag kunde lägga ut en del av röjningsarbetet på befintliga militära förband kanske man kunde förstärka försvarsbudgeten också.
Bengt Lidal, halkrädd pensionär i Stockholm

Bristande snöröjning för gångtrafikanter i Skarpnäck i södra Stockholm.
Foto: Marja Käkämies/läsarbild

Så här ser det ut i min förort. Gatorna är fria från snö. Trottoarerna fulla med små guppar och fullt med snö. Cykelbanorna är förstås snöfria. Vi fotgängare får kämpa för att komma fram.
Marja Häkämies, Skarpnäck

Språkrådet vill återigen förenkla det svenska språket genom att ta bort ”de” och ”dem” i skriftspråk och ersätta med ordet ”dom”. Snart vill väl Språkrådet att vi ska skriva som det låter! Det bör fortfarande vara en viss skillnad på talat och skrivet språk, och skrivet språk måste alltid vara tydligare. Ordet ”dom” hör hemma i talspråket och endast där!
Marie Magnusson, Järfälla

Domsagorna kränker våra äldsta och sköra. Nu fläckar man en 10-årig flickas heder. Sover Högsta domstolen?
Sven-Olof Ericsson, Enskede

Svar till Anders Hedman: En gång i tiden skilde man på ”ho” och ”vem”, men sedan ”vem” helt tog över är det ingen som saknar ”ho”. På samma sätt kommer ingen att sakna ”de” och ”dem” när ”dom” i framtiden helt tar över.^
Folke Rosvall, Åkersberga

Jag log när jag läste Anders Hedmans insändare om ”de” och ”dem” och när han skriver :”Vi som växte upp på 1970- och 80-talen behövde inte ens plugga in regeln.” Jo, jag har märkt det. Jag stöter allt som oftast på personer från denna generation som skriver saker ”Dem kommer på fredag”. De har alldeles helt uppenbart inte pluggat in någon regel, och alltså tydligen inte heller behövt göra det. Men är nog snarast ett argument för att införa en dom-reform fortare än kvickt.
Erland Sommarskog, Stockholm

Drabbas precis som Lars Wedén starkt av bilder av många barnfödslar för kvinnor och undernärda barn. Det är verkligen tid för prevention. Troligen behöver man förändra inställningen hos både män och kvinnor. Betänk hur arbetarklassen under 1900-talet tog sig ur fattig­dom med nykterhet, utbildning, organisering och barnbegränsning – för kvinnors hälsa och familjers möjligheter till ett gott och värdigt liv. Minns Elise Ottesen-Jensen och Annie Besant som oförtrutet arbetade för dessa frågor!
Marie Janson, Visby

I en debattartikel på DN Kultur gör professorn i teoretisk fysik Johan Hansson en vederhäftig och systematisk genomgång varför kärnkraften är dåraktig. Han skriver bland annat: ”Inget land har någon rimlig plan för vad som skall göras.” Här skulle jag vilja göra ett tillägg. Kärnavfallet sägs vara i 100 000 år innan det är ofarligt. På detta tar man lätt. Redan om 10 000 år, om det finns några civilisationer kvar, lär det sannolikt inte finnas något språk för att informera varken var avfallet är lagrat eller i vad det farliga består. Jag har aldrig någonsin hört att den här aspekten har diskuterats.
Leif Klitze, författare, Norrtälje

Äntligen en artikel i DN om kärnkraften som villoväg. Ett klargörande, sakligt debattinlägg av Johan Hansson. Tyvärr lades den på en undanskymd plats i kulturdelen. Inlägget visar den villoväg som Sverige håller på att gå. Våra politiker må var verbalt skickliga, men naturvetenskap och teknik har de ingen aning om. En närmast religiös tilltro på kärnkraftens ”välsignelse” utan konsekvenstänk. Det är förstås tacksamt för våra grannländer, om Sverige bygger många kärnkraftverk och de kan importera billig el. Sverige står för riskerna och avigsidorna och grannarna kan skörda frukterna (elen). Det ger alla fall goda exportinkomster! Lysande!
Manfred Meier, Brottby

Varför talas i dagens politik bara positivt om framtida små modulära kärnkraftsreaktorer, men inget om att även dessa kommer att behöva slutförvaras? Kvoten för slutförvaring är väl redan ett jätteproblem i Sverige! Inte heller redogörs, i alla fall inte i DN, något om eventuella alternativet ”fusionskraft”, där risk för härdsmälta åtminstone inte tycks finnas. Kina tycks ju ha fler experimentella anläggningar sedan cirka 2020. Sker någon storsatsning i EU eller i Sverige? Önskemål: en klargörande artikel, tack!
Solveig Lindsäter, Älvsjö

Eva Norman-Ericson ondgör sig (Noterat den 10 mars) över de som beställer hem matvaror till sin bostad. Många av dem hon skäms över är kunder som av ålder eller sjukdom inte kan ta sig till affären för att handla. För dessa är det en välsignelse att få hemleverans. Man kan anlita matvarukedjor som har leverans med chaufförer med avtalsenliga löner, så är de inte underbetalda.
Rune Winter, Hässelby

Svar till Eva Norman-Ericson (Noterat den 10 mars): Skäms själv! Du måste ha god hälsa och starka ben att våga gå och handla när det både blåser och snöar och det inte har hunnits varken plogas eller sandas! Alla bor inte nära en affär. Jag är pensionär och har handlat mat på nätet i över 10 år. Jag bor ensam och hade annars blivit utan mat i ovädret förra veckan. Utgå inte från dina egna förutsättningar utan försök tänka efter varför folk använder denna service!
Lilian Schenkman, Stockholm

Svar till Ann-Kristin Fredriksson (Noterat den 10 mars): I mina kvarter är det en människa som handhar utdelningen av morgontidningen, oavsett om det är djup snö eller hårt väder. För Premos ägare har nog ordet utdelning en helt annan innebörd.
Kjell Rundkvist, Lidingö

Aldrig mer TV6 efter denna skidsäsong! Med sitt hysteriska sätt att visa reklam har de dödat många fina sportupplevelser. Och aldrig att jag kommer beblanda mig med deras annonsörer. Bedrövligt!
L Sören Eriksson, Kungsängen

Loreens framträdande i Melodifestivalen må vara mäktigt och hennes seger välförtjänt - men kan någon förklara så man förstår hur hennes texter i intervjun med henne i DN Kultur ska relateras till hennes nummer, understött med imponerande tekniska resurser? Man kan bara låta känslointrycken avgöra och avstå tillkrånglat snack!
Ulf Thunberg, pensionär, Hässelby

Tack, DN, för alla duktiga och intressanta krönikörer, särskilt Erik Helmerson, Lisa Magnusson och Andrev Walden!
Britt-Marie Babic, Gränna

Håller med Göran Dahlstrand (Noterat den 10 mars) Jag reagerade också, starkt, på att Alice Teodorescu Måwe blir skribent i DN. Dåligt omdöme, tycker jag.
Annchristin Alm, Umeå

Jag har alltid varit socialliberal och jag anser att DN alltid har stått upp för liberala värderingar och även i dessa populistiska nationalkonservativa tider. Nu är jag fullständigt bedrövad och förkrossad på grund av att man anlitat Alice Teodorescu Måwe som kolumnist på ledarsidan. Hon har varit en av de drivande, mobbande och kränkande röster mot ett flertal liberala företrädare från hennes tid på GP via nyhetssajten Bulletin och fram till nu. En sak är om man skriver fristående krönikor i tidningen, men om man ska skriva på ledarplats så ska man väl ändå stå upp för tidningens värderingar? Min enkla fråga med gråten i halsen är: Är Dagens Nyheter fortfarande en oberoende liberal tidning, eller har man sålt ut sin liberala själ och humanistiska anständighet fullständigt?
Nils Löfgren, Sundsvall

Som mångårig DN-prenumerant blev jag iskall när jag läste att tidningen rekryterat Alice Teodorescu Måwe som kolumnist på ledarsidan. Hennes cv förskräcker, bland annat engagemanget i Moderaterna och inställningen och aningslösheten inför SD:s påverkan harmonierar definitivt inte med det DN står för. Att jämföra med skribenter som Lena Andersson, Harry Schein och Hanne Kjöller skaver verkligen. Amanda Sokolnicki tror att ”det skapar en intressant tidning”. Det tror inte jag. Snarare gör det oss trogna läsare både förvirrade och besvikna.
Anders Johnsson, Borgholm

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.