INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll onsdagen den 13 september 2023.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 06:14
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-13-september/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Mordet på Anna Lindh för 20 år sedan har uppmärksammats i medier. Att ett lands utrikesminister mördades var en stor händelse. Men tystnaden har varit kompakt om det faktum att den för mordet dömde mannen hade fått psykiatrisk vård under flera år före dådet. Dessutom hade han tagit den lugnande nervmedicinen Rohypnol, som har en biverkning att kunna vara våldsframkallande. Detta reser ett par frågor. Var psykiatrins vårdresultat så svaga att man inte lyckades bota mannen? Hur motiveras att mannen ordinerades våldsframkallande preparat?
Lars Andersson, Arlöv
Yttrandefrihet är att fritt få uttrycka en åsikt. Att offentligt bränna en bok är att försöka döda en åsikt. Vår yttrandefrihet tillåter alltså att förgöra andras åsikter. I dag går det således, med stöd av yttrandefrihetsgrundlagen, att genomföra nazistliknandet bokbål. Tänk om ...
Marianne Meijer, pensionerad gymnasielärare i ekonomi och samhällskunskap

Rot- och rutavdragen är snedfördelade mellan rika och fattiga kommuner. Sänk maxbeloppet för avdrag till 30 000 kronor och höj till 60 procents bidrag för arbetskostnaden!
Sune Forslund
Det är ofta pensionärer som bor kvar i stora hus, ofta utan lån och ofta med låga pensioner. Att med förslag som att höja fastighetsbeskattningen tvinga bort dem från sina hus vore både omänskligt och orättfärdigt!
Pia Sondell
Riksdagens debatter är i vart fall ett sätt att klargöra vilka problem inget parti har någon lösning på …
Peter Pettersson, Hellvi
Statsminister Ulf Kristersson (M) sade i regeringsförklaringen att ingen statsminister har haft större problem ”i modern tid”. Som modern tid räknas tiden efter medeltiden. Antingen vet Kristersson inte vad modern tid är eller underskattar han alla krig och hungersnödåren. Eller att vi förlorade en miljon emigrerande svenskar.
Tommy Pettersson, Stockholm
Socialdemokraterna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, borgerliga partier numera även Sverigedemokraterna har i regering eller som stödpartier styrt vår politik under lång tid. Idag har vi ett läge med skjutningar och sprängningar på höga nivåer. Att i det läget se våra politiker ägna sig åt käbbel om vem som inte gjort vad och vem som är ansvarig är i det akuta läget smärtsamt och ganska ointressant. Alla har på olika sätt bidragit till den situation vi är i nu. Vilken är bästa vägen framåt? Att alltid främst jaga röster är destruktivt. Allmän skärpning och en mer realpolitisk inställning önskas kära politiker. För övrigt tycker jag att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris argumentation om varför plastpåsskatten ska avskaffas den 1 november nästa år är ihålig. Har vi i ett europeiskt perspektiv låg förbrukning av plastpåsar fungerar det tydligen. Det är något bra. Behåll skatten på plastpåsar och skärp reglerna ytterligare mot plast i förpackningar. Det finns mycket mer att ta tag i. Vård, skola och omsorg till exempel. Gör Sverige till ett föregångsland igen!
Nils Morén, Uppsala
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i fråga om den Kurdiska räven att turkisk lag förbjuder utlämning av landets medborgare. Ja, men att Räven med knarkpengar köpt medborgarskapet och att det turkiska rättsväsendet inte är självständigt från regeringen innebär att president Erdogan inte behöver göra många piruetter för att rakt av lämna ut Räven till Sverige, eller först lagföra honom i Turkiet och införa en lag för att dra tillbaka grova brottslingars köpta medborgarskap. Erdogan gör vad han vill. Få honom att vilja lämna ut Räven, statsministern! Men utan att sälja ut regimkritiska kurder.
Niclas Kuoppa, Stockholm
Ännu mer som jag inte tror är sant: Sverige ger bistånd till Turkiet ...
Peter Hansson, Stockholm
Forskning tyder på att när vargar äter svinpestsmittade vildsvin överlever inte viruset passagen genom tarmkanalen. Dessutom kan vargar begränsa spridningen genom att undanröja smittsamma kadaver, enligt forskarteamet bakom studien. På Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är man heller inte särskild orolig för att vargen ska sprida smittan vidare, och håller med studieresultatet. Så om Jägarförbundet, Naturvårdsverket och lantbruksminister Peter Kullgren (KD) låter den biologiska mångfalden råda och att man dessutom förbjuder åtlar med matavfall, obesiktigade kadaver och annan skräpmat, kanske denna situation inte uppstått?
Mikael Beckman
Sven-Olof Ericsson påminner om de stora bristerna i kunskap och handläggning av coronasjuka för främst äldre och sköra människor. Det är viktigt, men det räcker inte bara med nya expertkommissioner. Det vi alla under de senaste fyra åren gått igenom behöver analyseras och förstås i öppna och nyanserade samtal som baseras på fakta. Den här perioden har präglats av rädsla, självcensur och omdiskuterade beslut. Detta har bidragit till en ond cirkel med polarisering och åsiktskorridorer. Denna utveckling måste vi våga bryta. Låt oss på alla nivåer i samhället tillsammans föra dessa samtal för att gå vidare och inte fastna i tystnad, förnekande och en ohälsosam rädsla.
Bo Jonsson, legitimerad läkare, medicine doktor
Tack Patrik Nyström för din insändare mot angiverilagen! Det sägs att kriminalisering av koranbränningar vore som att ge sig ut på sluttande plan. En angiverilag vore som ett stup rakt ner mot situationen i forna Östtyskland, där grannar angav varandra.
Jens Busch
Svar till Lars Johansson i Bandhagen (Noterat den 12 september): Din tanke om att all skog borde ägas av svenska folket är mer än lovligt naiv. Det skulle alltså vara fritt fram för vem som helst att avverka skog ”lite hur som helst” utan kunskaper om skogsbruk och naturvärden? Vem skulle bekosta vägar och frakten av timmer till köpare? Ett fåtal med pengar så klart, inte kan en vanlig Svensson ställa upp med det kapital som behövs. Men så talar en 08-a!
Torbjörn Brunzell, Gävle, uppväxt på landet
Jag instämmer helt med Per-Olof Henningssons insändare om flyttskatt. Jag förstår inte hur lagstiftarna har tänkt. En del av den vinst man betalar skatt för existerar ju inte. Tänk om!
Sonja Åkerberg, Järfälla
Medhåll till Lars Johansson (Noterat den 12 september): Jag har heller aldrig förstått varför en människa kan ”äga” skog! Citerar här hans insändare: ”Naturen, skogen och sjöarna borde bara vara folkets och inte enskilda människors egendom.” Solklart!
Annika Aaltonen, Bromma
Monarkin känns otidsenlig i Sverige 2023. Prinsar, prinsessor och kungar har vi i sagor tillsammans med drakar, onda feer och troll. Men jag har svårt att se någon av våra politiker som president och landets ansikte utåt. Då kanske vårt kungahus inte är så dåligt ändå?
Rolf Hägglund
I onsdagens DN annonserar organisationen ”Städa Sverige” om att idrottsungdomar använder sin fritid för att (mot ersättning) plocka upp skräp som vuxna lämnat efter sig. Varför inte börja i andra änden? Vore det inte bättre att upplysa vuxna att de ska ta hand om sitt eget skräp? Är det så svårt att nå ut till de vuxna? Kan man inte återinföra ”Håll Sverige rent”, som tidigare var en fungerande kampanj?
Börje Holm, Stockholm

I november nästa år ska skatten på plastpåsar slopas, meddelar regeringen. Då gäller det att öka ”bemanningen” hos de föreningar och organisationer, med flera, som plockar skräp i skog och mark, samt stränder! (Se annons i DN 13/9.)
Ingela Douhan, Kista
Man tar sig för pannan när man hör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari med ett soligt leende meddela att användningen av plastpåsar störtdök när platspåseskatten infördes. Kanske borde någon informera henne om att många i stället har valt att löpa mindre miljövänliga plastpåsar än livsmedelsaffärernas. Hur mycket har inte denna vanvettiga skatt spätt på miljöförstöringen?
Staffan Riddersporre, Fagersta
Om det regnar över Vänerbäckenet som det regnade över Libyen i måndags, tar Hisingsbron med sig Göteborgsoperan ut i Kattegatt då?
Hakon Malmborg, Bromma
Tisdag kväll hör jag rykten om en katastrof i Libyen. Jag letar på nätet efter information. Går in på de stora tidningarnas nätsidor: DN, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen. Inget finns att läsa om detta. Letar vidare på SVT Nyheter och Sveriges Radios appar. Något borde jag ju hitta, men ingenting. Däremot kan jag överallt få veta alla detaljer om en pågående fotbollsmatch mot Österrike. Det känns nästan overkligt, har det verkligen hänt något? Jag får söka mig till BBC. Där toppar nyheten om en katastrof i Libyen. Fler än 10 000 döda eller saknade efter översvämningar till följd av skyfall och storm. Fruktansvärd läsning om dammar som brustit och natten till måndagen fört med sig nära en fjärdedel av en stor stad ner i Medelhavet, allt medan folk låg och sov. Hur mycket navelskåderi kan vi egentligen få ägna oss åt här i lilla Sverige? Det finns en omvärld runt hörnet som faktiskt angår och intresserar många av oss. Skärpning svenska medier!
Ulrika Jederlund, Bagarmossen
Sveriges Radio ska spara 250 miljoner kronor. Snälla, rör inte ”Naturmorgon”, ”P1 Morgon” eller P4 Plus! Var rädd om lokalradion också!
Mats Rönnblad, Leksand
Läser så gott som dagligen nån artikel där det hänvisas till ”X, tidigare Twitter”. Så tröttsamt! Är det nu inte dags att bara hänvisa till X? Var och en känner nog till att plattformen bytt namn.
Ulrika Larsson, Stockholm
Blytung förlust i fotboll i EM-kvalet mot Österrike i tisdags. Är det någon som är förvånad? De uppblåsta och bortskämda utlandsproffsen i landslaget sitter mest på avbytarbänken i sina klubblag. Hur ska de kunna prestera? Nej, mixa landslaget med spelare från de två-tre för stunden bästa lagen i allsvenskan!
Bengt Larsson, Svartsjö
Varför ingen gjort ett enda försök tidigare att se till att vi får en ny ledare för herrarnas landslag är ett mysterium. Nedåtspiralen har funnits länge. Nu står vi där med skägget i brevlådan. Tack och lov har vi damfotbollen att heja på. De är fantastiska – med ett bra ledarskap. Heja Sverige!
Camilla Brolin, Solna
Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.