Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-14-januari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 14 januari 2021

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen torsdagen den 13 januari 2021.

Jag tror inte mina öron att Kravmärkta gårdar själva ska anmäla missförhållanden för djuren. Vem gör det? Som konsument invaggad man i tron att djuren har det bra på en Kravmärkt gård. Jag utgår ifrån att det kontrolleras och att den/de som driver gården gör det på ett bra sätt för djuren. Det borde vara stränga straff för misshandel av djur – de har ingen egen röst. Dessa Krav-gårdar borde stängas och alla bidrag dras in och återbetalas. Det är tur att detta uppdagas av SVT:s ”Uppdrag granskning”. De flesta gårdar hoppas jag sköts bra, men de som inte gör det är en skam.
Eva Gynther, Stockholm

Vi upprörs av vidriga bilder i TV4 Nyheterna från ett svenskt slakteri, där grisar plågas före sin död. Men dessa bilder har vi snart glömt och fläskkonsumtionen kommer att återgå till normal nivå efter en kort dipp. Hur vet jag det? Jo, i mars 2019 avslöjades att tusentals kycklingar skadas och plågas före slakt på Öland – varje dag. Har du slutat äta kyckling sedan dess? Har kycklingkonsumtionen minskat? Har ditt sätt att välja kycklingprodukter ändrats? Följer medierna upp och bevakar att produktionsmetoderna ändras och blir ”humanare”? Svaren på alla dessa frågor är övervägande nej när det gäller kycklingar – kycklingfrågan är glömd och ”ute” nu. Samma glömska lär drabba grisarna, som får fortsätta plågas. Det är skamligt!
Bo Santesson, Järfälla

Häromdagen försökte jag ta mig fram på en knagglig och isig cykelbana, men gav ganska snart upp och gav mig ut i bilarnas körbana. Men jag tänkte att någonstans i stan finns det säkert någon meter farbar cykelbana, och det kommer att resultera i en ilsken insändare i DN. Och, jodå, det tog bara några dagar (Noterat den 12 januari). Ty så är den sanna stockholmarens själ – allt som gynnar cyklister är av ondo. Själv är jag inflyttad lantis.
Erland Sommarskog, Stockholm

Jag vill slippa röstsedlar till nästa val. Då behöver jag inte lägga fel lapp i kuvertet. Vad mycket enklare och säkrare det skulle bli.
Carl Bennerstedt, Vaxholm

Den katastrofala smittspridningen och överdödligheten verkar vara utom kontroll. Vi har en axelryckande Tegnell och en mer än lovligt bortkommen statsminister som är huvudansvariga till att det går så illa. Sverige måste vara bland de sämsta i klassen när det gäller smitta och dödlighet. Förutom allt detta har vi regioner som krånglar med vaccinet och vissa sparar vaccin. Till vad de sparar är oklart, kanske till nästa pandemi. Alla dessa regioner har sina egna sätt att krångla till det. Går det att göra något krångligt kan man vara säker på att de gör det. Privata mottagningar har erbjudit Hallengren sin hjälp men det har hon tydligen inte fattat. Verkar inte finnas något slut på eländet. Krångelsverige i sin prydno igen. Tvi vale!
Peter Eriksson, pensionär, Norrtälje

De som bodde på våra äldreboenden hade inte en chans att komma undan injektionssprutan med morfin och midazolam. De fick ingen individuell bedömning av en läkare på plats – som inte heller var närvarande. De fick en generell bedömning per telefon och ordinerades palliativ vård. Anhöriga som såg sina föräldrar och hur de påverkades bönade och bad att de skulle få dropp, god vård och läkemedel – med det goda resultatet att många blev bättre. Under våren och försommaren, då allt stod i blom med lust och fägring stor, mötte många äldre döden.
Sven-Olof Ericsson, Enskede

När kommer vi får information om hur vaccinationen mot covid-19 ska gå till i Region Stockholm? Vad är det som tar sådan tid? Varför finns ingen mer detaljerad information kring doser, vilka åldrar som ska vaccineras och när, hur fungerar det med vaccination för vårdpersonal? Var kommer vi som medborgare kunna bli vaccinerade? Varför mobiliseras inte en stor styrka som rulla ut vaccination för alla, självklart i en turordning? Hur ser det ut på kommunnivå? Kan jag som medborgare göra något för att detta ska gå snabbare och smidigare? Att svepande säga att 7 miljoner svenskar ska vara vaccinerade före midsommar duger inte som information. I Frankrike kan man från och med i dag om man är över 75 år anmäla sig, få en tid och vaccinera sig. Där har man även hyrt mässhallar där vaccination ska genomföras i stor skala. Varför är vi så sena i Sverige?
Katarina Hillelson, Lidingö

Den svenska modellen: Alla måste få gå före i vaccinationskön.
Bengt Arne Persson, Danderyd

Heja PRO som står upp för alla 70-plussare som enligt tidiga uppgifter skulle, efter isoleringen, få de första vaccinationerna! Men nej, vi som lytt alla råd och stannat hemma, där vi inte besvärat kommunerna, vi kan struntas i nu när nästa omgång vårdanställda börjar vaccineras. Det är så oerhört fult gjort!
Barbro Eriksson, Stenhamra

Är verkligen Socialstyrelsens medverkan på de myndighetsgemensamma pressträffarna nödvändig? Denna myndighets representant rabblar siffror och statistik helt likgiltigt som om det vore en skattetabell. Ingen ytterligare information om dessa siffror ges.
Gunilla Magnusson, Järfälla

Enligt SD:s Jimmie Åkesson saknar Donald Trump ”många av de egenskaper som vi normalt anser tillhöra mänskligheten”. Samtidigt anser han att denna, knappt mänskliga varelse, borde ha anförtrotts ytterligare fyra år som innehavare av världens mäktigaste ämbete. Klart som korvspad!
Torbjörn Larsson, Stockholm

Demokrati enligt Kristdemokraternas definition på partiets hemsida: Den måste i stor utsträckning beakta graden av yttrande-, press- och rörelsefrihet, liksom tillgång till dessa fri- och rättigheter oberoende av kön, etnicitet, trosåskådning, sexuell läggning, eller funktions-hinder. Mot den övertydliga bakgrunden blir min fråga: Hur kan KD ens överväga samarbete med Sverigedemokraterna,Trumps fans i Sverige?
Mikael Albinson,Täby

Svar till Lennart Königson (insändare i DN den 14 januari): Motståndet mot att ändra USA:s i vissa stycken bisarra valsystem blir mer begripligt om man betänker att med ett system av modernt snitt skulle Republikanerna aldrig kunna vinna ett enda val, eftersom de i stort sett aldrig får vad som kallas The Popular Vote.
Mikaël Wenger, Jönköping

Nu har jag i nära 60 år bott i Sverige. Över tiden har så mycket vänts upp och ned, att jag nu vet mindre om landet än när jag kom hit. Som småföretagare har jag inte hunnit hänga med alla dessa kovändningar. Jag minns bara en sak: en gång i tiden fungerade det mesta enkelt och bra. Nu läser jag om länsstyrelser som ännu inte utsett ”kontrollanter” att övervaka alla oss som skall följa lagen. Hur vore det med patrullerande poliser, undrar jag ett ögonblick, men sedan minns jag att den inte hinner med trivialiteter som en pandemi, ty den den ska övervaka våra tillfälliga sexuella kontakter.
Wolfgang Jedliczka, Sundbyberg

Tack, Isabella Lövin (MP), för att du med ditt brinnande engagemang och dina gedigna kunskaper starkt bidragit till att förändra EU:s handel med utsläppsrätter, reformera EU:s fiskeripolitik samt med klimatlagen och industriomställningen i grunden ställt om Sverige i grön hållbar riktning!
Mona Qvist Stenbeck, Lindesberg

Tack, Jan Jönsson (L), för att det fortfarande finns liberaler som har alla hästar hemma! Dags för Sabuni att avgå!
Sam Olzon, Sundbyberg

Tack, Maria Schottenius, för din krönika i måndagens DN! Precis så här har jag tänkt och tyckt de senaste 20 åren. Jag har föraktat den bortskämda generationen som utan förmåga till konsekvensanalys eller eftertanke sålt ut eller gett bort vår välfärd. Faktiskt stulit våra skattepengar.
Birgitta Magnusson, Stockholm

Dagens bildinsändare: Max Claesson, Nynäshamn, om Trump och Twitter.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt