INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll tisdagen den 14 mars 2023.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 21:58
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-14-mars/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Efter närmare 40 års arbete med svenska på högstadiet, med ständiga repetitioner och övningar, brukar det i årskurs 9 i en klass på 25 elever finnas en eller två som behärskar skillnaden mellan ”de” och ”dem”. Risken med osäkerheten kan yttra sig i att elever hämmas och undviker att skriva meningar där man ska välja mellan ”de” och ”dem”. Jag måste därför tyvärr ge upp och ta ställning för ett gemensamt ”dom”, även i skriftspråk.
Jan Riekkola, adjunkt i svenska och samhällskunskap
Låt dom som vill skriva ”dom”! Låt de som kan skriva ”de” och ”dem”. Finlandssvenskarna har inga problem med att skilja på ”de” och ”dem”. I många svenska dialekter gör man också skillnad på subjekt- och objektformen. Man kan tycka att om man kan skilja på ”they” och ”them” på engelska borde man klara av det på svenska också. Men okej, låt ”dom” vara godkänd svenska, men låt ”de” och ”dem” vara kvar för oss som behärskar det.
K-G Wiberg, Sätila
Det är skrämmande att höra hur okunniga programledare och journalister i tv är i svenska språket! Jag reagerade kraftigt på hur Jenny Strömstedt i TV4 tackade en gäst med orden: ”Det var hemskt trevligt att ha dig här.” Hur kan något vara hemskt och trevligt samtidigt? Antingen är det trevligt eller hemskt. Rätta mig om jag har fel!
Ulf Henry Ekman, Tumba
I olika artiklar beskrivs nämndemannasystemet utan att det tydliggörs att det är politiska partier som föreslår kandidater till det opolitiska uppdraget som nämndeman. Detta opolitiska uppdrag beslutas sedan i demokratisk ordning av fullmäktige i kommun och region. I och med detta beslut frånkopplas kandidaten från den politiska sfären för att genomföra nämndemannauppdraget. För att tjänstgöra svärs en ”domared” vid den rätt där man ska tjänstgöra. Hur svårt kan det vara för skribenter att vara tydliga med hur saker och ting förhåller sig?
Hans-Ove Görtz, nämndeman sedan 2007
”Nu får vi ordning på klimatet” är texten på en valaffisch från Moderaterna i senaste valrörelsen med partiledaren Ulf Kristersson. Sitter själv iklädd jaktkläder i en mossbevuxen skogsdunge. Hur går det, Ulf?
Mikael Albinson, miljövän
I DN den 3 mars kunde vi läsa att SD tycker att vårdpersonal som inte klarar ett språktest ska riskera att bli uppsagda. Då blir väl SD:s riksdagsledamot Elsa Widding också av med jobbet eftersom hon redan har visat sig obildbar när det gäller klimatfrågan?
Nils-Göran Nordh, Stockholm
Varför behöver Natoländerna fyra gånger så stora militärutgifter som Kina och Ryssland tillsammans (källa: fredsforskningsinstitutet Sipri)?
Peter Pettersson, Hellvi
Det måste råda hektiska tider i livsmedelsbutikerna. Prislapparna ska ju bytas jämt och ständigt!
Ulrika Larsson, Stockholm
Apropå höga matpriser kommer här ett förslag hur Ica och Coop ska lösa sina kostnadsökningar utan att vältra över det på kunderna. Många Ica-chefer tjänar 700 000–850 000 kronor per år, medan vissa Coop-chefer tjänar drygt en halv miljon. Icas vd har drygt 18 miljoner och Coops vd nära 6 miljoner i årsinkomst. Det skulle inte skada om matjättarnas högre chefer minskade sina löner tillräckligt mycket så att matpriserna kunde sänkas.
Olle Gunnarsson, Umeå
Niklas Olausson föreslår legalisering av hasch för att bryta den kriminella hanteringen. Vill påpeka:
1. Hasch är inte en ”lätt” drog – den ger sig på livsviktiga hjärnfunktioner genom sin fettlöslighet.
2. Just haschbruk och -missbruk startar ofta i yngre tonåren. Legalisering för barn är väl inte tanken?
Bitte Engzell, Stockholm
I min insändare (Noterat den 10 mars) skrev jag om det extrema ovädret häromdagen och att jag skäms över de många ”matbeställningarna” från olika budfirmor, där anställda förväntades halka sig fram, ibland flera kilometer i snökaoset per fot, cykel, moppe eller liten Ûber-bil till människor som beställt ”kvällens pizza” när de säkerligen kunde ha tagit sig ut själva. Eller kanske kunnat planera maten inför det väntade ovädret? Det var dessa ”pizzabudfirmor” med underbetalda anställda det handlade om i artikeln jag läste och sedan skämdes över och uttalade mig om – inte om våra stora matvarukedjorna som dagligen levererar matvaror i stabila skåpbilar till barnfamiljer, pensionärer och andra som av olika anledningar beställer mat på nätet. Jag har inga problem med att sätta mig in i människors olika förutsättningar, goda hälsa eller inte, men de går för långt och jag skäms när människor med goda förutsättningar av bekvämlighetsskäl använder sig av denna så kallade ”service”. Att underbetalda ”pizzabud” i oväder med orange varning ska utnyttjas av bekväma svenskar.
Eva Norman-Ericson, Dalarö
När kändisar koketterar i underhållningsprogram med att ha vuxit upp i miljonprogramsområden – då byter jag kanal. Fler som gör likadant?
Helena Hemberg Lind, Huddinge
Jag undrar om inte Sveriges Televisions program ”Husdrömmar” har spårat ur en aning. I senaste avsnittet fick vi följa en multimiljonärs husbygge på västkusten. Slutnotan landade någonstans runt 25 miljoner kronor. Det känns som om detta ligger ganska långt ifrån ursprungstanken med ”Husdrömmar”, där de inblandade slet med både budget och med tidsaspekten. Att ha så mycket pengar att man kan köpa ”extra allt” både när det gäller material och tjänster känns inte direkt som någon stor utmaning.
Leif Eriksson, Uppsala
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson beklagar sig för hur ”Idrottsgalan” på SVT skämtat om landslaget. Jisses! Det är inget emot hur jag som stor fotbollsfan känner mig efter att ha sett hur eländigt svensk landslagsfotboll spelas. Det är inte ett dugg synd om dig, Janne, tvärtom. Vi borde i stället ha en ny förbundskapten för landslaget. Någon som kan vända den nedåtgående spiralen. Någon som kan bygga upp ett nytt landslag. Någon som kan ge oss fotbollsälskare tron tillbaka på svensk fotboll på landslagsnivå. Så Janne, det är oss fans det är synd om, inte dig!
Camilla Brolin, Solna
Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.