Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-15-februari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 15 februari 2021

Coronaskyltar i Idre fjälls backar.
Coronaskyltar i Idre fjälls backar. Foto: Anders Wiklund/TT

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen måndagen den 15 februari 2021.

Vad händer när alla verkligen måste agera för att minska smittan? Våra utarbetade skolelever ska ha sportlov. Sedan följer påsklov, sommarlov, höstlov och jullov. Jag frågar mig om detta sportlov verkligen är nödvändigt. Borde det inte ställas in så att eleverna kan göra det de ska göra, det vill säga gå i skolan som kanske blivit eftersatt med tanke på bland annat distansundervisning? Nej, icke! Tusentals ska upp till fjällvärlden och trängas. Tyvärr saknar regeringen med Löfven i spetsen det kurage som behövs för att ingripa.
Peter Eriksson, pensionär, Norrtälje

När dissidenter kritiserar sitt hemlands regering och politik i svensk medier stöds de av den svenska regeringen. Men när svenskar kritiserar den svenska regeringens politik i utländsk medier ses det av regeringen som närmast landsförräderi.
Lasse Gustavsson, Spånga

För att hejda dödstalen i covid-19 måste de mest verksamma vaccinerna som Pfizer gå till äldrevårdade och andra i riskgrupper. De som är friska kan inte prioriteras när vaccin­tillgången är begränsad.
Vincent Andersson, Västerås

Är det inte skräp att ett högteknologiskt land som Sverige inte har sprutor överallt som kan få ut sex vaccindoser ur flaskan? Hur många doser har fått slängas bara av detta sjabbel? Sätt medicinreportern på att visa i tidningen hur rätt spruta skall se ut så klantiga regioner kan kan skaffa fram rätt sort. Och avskaffa sedan regionerna med sina småpåvar som ”kan själv”.
Anders Westerlund, Uppsala

Astra Zenecas vd Pascal Soriot skryter på en webbkonferens om hur fantastiskt och vinstgivande hans företag är. Det skorrar lite falskt i öronen på oss patienter som i omgångar fått vår vaccinering uppskjuten med svaga och svävande förklaringar från Soriot och Astra. Hur allvarligt vi drabbas av detta tycks han inte inse utan viftar i DN bort det som ”detaljer”. Kanske några kritiskt granskande frågor från DN hade passat in här?
Claes Cassel, Lidingö

I sju veckor har man nu vaccinerat i Sverige. Här i Region Stockholm har det nog gått extra långsamt. För hur kan man ha undvikit att erbjuda vaccinering till mina grannar, en över 100 år och en nära? Nog måste de 3 procenten vaccin ha räckt till dessa.
Thomas Lindblad, Täby

Folkhälsomyndigheten har inte varit tillräckligt tydlig när det gäller att informera om vikten av att använda munskydd i alla offentliga miljöer samt visa för människor hur munskydd ska användas på ett korrekt sätt.
Magnus Andersson, Uppsala

Enligt Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, vi har en väldigt ung och frisk befolkning och får därför – trots att 23-24 procent av landets befolkning bor i Stockholms län – endast 17-18 procent av vaccindoserna. Då borde dessa gå till äldre med bakomliggande sjukdomar. Dessa undanstuvade människor finns också.
Barbro Eriksson, Stenhamra

En tonåring som stjäl en chokladkaka kan åtalas för snatteri, men för en avdelningschef som stjäl livsviktigt vaccin finns det många ursäkter.
Olov Furberg, Järfälla

Sverige bör köpa in Sputnik V-vaccin från Ryssland. Det är tillgängligt, har god effekt och ger lite biverkningar. Då kanske man kan nå målet att vaccinera alla före midsommar. Varje dag får vi nu höra Löfven och Tegnell spekulera. En aktiv handling vore bättre för att kunna lätta upp alla restriktioner.
Gunilla Hamberg, Stockholm

Det är olyckligt att vi har döpt det till munskydd i stället för mun- och nässkydd.
Måns Kjellson, läkarstudent, Solna

Funderar ibland på om inte forna tiders kraftfulla ledare hade hanterat pandemin bättre. Jag tror inte att Gösta Bohman, Tage Erlander eller Olof Palme hade gömt sig bakom en snorande och snörvlande epidemiolog som kommit med oklara besked från dag ett.
Erik Jakobsson, Södertälje

Det är så otroligt synd om alla skådespelare och artister. Även alla som inte kan gå ut och kröka som vanligt på krogen. Va fan! De enda det är synd om är de som mist nära och kära samt de som sitter inlåsta på äldreboenden.
Sam Olzon, Sundbyberg

Ställ Försvarsmakten inför domstol för miljöbrott på alla platser de förgiftat mark och vatten med PFAS!
Mats Grape, Sollentuna

DN Debatt den 15 februari redovisar nio före detta politiker och ambassadörer de långtgående förändringar som Sveriges säkerhets- och försvarspolitik genomgått. Äntligen, frestas man att utropa – efter åratal av svårbegripliga, till synes ogrundade och – inte sällan – direkt vilseledande påståenden och argument. Måtte vi nu få en mer balanserad diskussion i detta viktiga ämne. Tack emeriti ambassadörer och politiker!
Bror Tegelid, Östersund

Alliansen med moderaterna i spetsen förstörde A-kassan 2007. Nu vill samma parti införa en ”jobbpremie” för långtidsarbetslösa. Dumhet eller ren cynism?
Börje Ståhl, Stockholm

Moderaterna vill i sitt nya förslag till integrationspolitik klämma åt de invandrare som inte anses vara självförsörjande, vilket innebär en arbetsinkomst på minst 15.800 kronor i månaden. Frågan är vad partiet tänker göra med de hundratusentals svenska pensionärer som enligt denna definition inte kan försörja sig själv.
Leif Andersson, Hägersten

Kristdemokraternas ledare har nu ett utmärkt tillfälle att i praktiken låta nåd gå före rätt, som varande en del av den kristna etiken. En gammal osäker man ångrar sitt beslut att sälja sin barndoms sommarviste. Ebba Busch har fler möjligheter än många andra att skaffa sig tak över huvudet åt sig och sina barn.
Peter B Larsson, Enskede

Heja Ebba Busch, stå på dig! Ingångna avtal ska hållas även om motparten råkar vara 81 år och inga formella fel har begåtts. Det räcker inte med att man ångrar sig när man väl skrivit under avtalet. En fastighetsaffär är tillräckligt stor för att allt måste gå rätt till formellt och att man kan lita på sin motpart.
Christer Magnusson, 75, Stockholm

Det är upprörande att öppna upp lokaler först när temperaturen når under minus 7 grader. Att behöva vandra nätter igenom för att inte frysa ihjäl. Det går bra att öppna upp stugvärmen, varma kläder och dusch och ordentligt med mat. Lås upp lokalerna!
Sven-Olof Ericsson, Enskede

Hur smarta är gärningsmän som filmar sina gärningar och dessutom lägger ut dem på nätet? Inte särskilt vill jag påstå. Statushöjande inom den egna gruppen möjligen men kan också kosta fem år i fängelse eller mer.
Christer Magnusson, Sollentuna

Donald Trump (republikan) är den enda amerikanska presidenten som ställts inför riksrätt två gånger. Nancy Pelosi (demokrat) är den enda som dragit en president inför riksrätt två gånger. Pelosi förlorade båda gångerna.
Johan Appelberg, jurist, Lidingö

Hellre fria än fälla sig själv, tänkte 43 rädda senatorer ...
Peter Pettersson, Hellvi

Hycklarnas marknad, bananrepubliken USA. Förtroendet för detta tidigare så ansedda land rann ut i intet.
L Sören Eriksson, Kungsängen

USA når inte ens når upp till kriterierna för en bananrepublik. Då det har förekommit misslyckade statskupper i sådana stater brukar upprorsmakarna spärras in, men i USA går de fria.
Bo Eriksson, Uppsala

Trump har rätt i att han har varit utsatt för historiens största häxjakt. Han är ju historiens största och första könsöverskridande häxa.
Ronald Hedblad, Visby

Varför heter det köttfria köttbullar? Det bör heta vegobullar.
Håkan Alderhorn

Måste mellovärdarna klä sig som hallickar?
Ulf Flood Sjöholm, Stockholm

Jag försöker följa den pågående debatten om ”Vita havet” på Konstfack och jag har nu några frågor: Kommer det på sikt att innebära att även begrepp som ”zinkvitt” får en rasistisk stämpel och förbjudas? Skulle det då i så fall bara gälla namnet eller även själva kulören?
Stig-Olof Olofsson, Sollentuna, orolig amatörmålare

Det är förvånande att DN i måndagstidningen presenterar ockultism och tarot som konst på kultursidorna. En seriös tidning med kulturella ambitioner bör visa bättre omdöme.
Göran Lande, Huddinge

Det är helt otroligt att vissa av SVT:s meteorologer är så dåligt utbildade i geografi. I fredagskvällens Rapport viftades det som vanligt av en rödhårig gosse med armarna så yvigt man blev nästan yr i huvudet. När han sen beskrev vädret i norra Sverige var viftandes i höjd med Östersund. Vill bara nämna att avståndet från Östersund till Kiruna är drygt 80 mil. Detta gäller för merparten av meteorologerna. Det finns faktiskt ett riktigt norra Sverige och det vore klädsamt om vädret där utpekades korrekt även om det inte bor lika många människor som i södra delen av Sverige.
Staffan Riddersporre, Fagersta (geografikunnig)

Efter att ha läst många och långa tråkiga artiklar och insändare om hur dåligt vissa a-kassor fungerar vill jag skicka en stor ros till Unionens a-kassa i allmänhet och till handläggaren Jakob i synnerhet! Efter att på grund av covid-19 (jobbat i resebranschen i 40 år) blivit arbetslös för första gången i mitt 45-åriga arbetsliv var rädslan stor inför hotet att få vänta på ersättning i flera månader. Unionen var dock otroligt snabb med en fantastisk handläggare som svarade på alla mina frågor med vändande mejl. Ersättningen kom efter en vecka efter alla papper var klara och då hade jag bara varit arbetslös i tre veckor. Stort tack till Jakob och Unionen!
Birgitta Skagerfält, Stureby

Grattis Nils van der Poel till VM-guld på 5.000 och 10.000 meter skridsko plus världsrekord! Att det skedde i Nederländerna, skridskoåkningens Mekka, gör prestationen ännu större.
Lars Jonsson, Falun

Svensk ishockey har haft en fantastisk ishockeyspelare som bl a vann två VM-guld, nämligen Nisse Nilsson även kallad ”Dubbel-Nisse”. Nu har svensk idrott fått en ny ” Dubbel Nisse” ,som också vunnit två guld på is och förtjänar ett stort grattis, nämligen Nils van der Poel. Grattis!
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Dagens bildinsändare: Johan Hesselstrand, Vadstena, om hemmagympan under pandemin.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt