Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 18:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-15-januari-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 15 januari 2022

Lång väg till BB. Bildinsändare av Johan Hesselstrand, Vadstena.
Lång väg till BB. Bildinsändare av Johan Hesselstrand, Vadstena.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen lördagen den 15 januari 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Är det rimligt att subventionera el för dem som bor i Norrland och som har ett mycket lågt fast elpris? Eller för den som har en lyxvilla med bastu, uppvärmd jacuzzi och laddar sin elbil i garaget? De som sparat och energieffektiviserat får inget.

Ska man skippa bilens helförsäkring och få ersättning av staten om man krockar eller ska man ersättas om börsen rasar?

Alla affärer innebär vinstmöjligheter och risker. Man ska väl inte få ersättning för att man en gång dragit en nitlott när man under lång tid gått med vinst.

Detta är ett flagrant exempel på valfläsk och röstfiskeri.
Anders Elfving, Göteborg

Nu hoppas jag att Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna tar tag i Sveriges problem så att Sverigedemokraternas sympatisörer inser att vi inte behöver det partiet.
Lena Berg, Haninge

Vettigt skrivet av Per Edström (14/1) om att kompensera de höga elkostnaderna med återbetalning av moms. Klok och bra infor­mation till inrikesminister Mikael Damberg (S) och regeringen. Läs och begrunda, är min uppmaning!
Anette Ellysdotter, Gustavsberg

Hur kan man förvänta sig att folk ska använda ansiktsmask när inte de folkvalda gör det? I plenisalen är den på, men utanför åker den av.
 Birgitta Åkerlund, Brandbergen.

Konsertlokalerna, teatrarna eller biograferna tvingas inte stänga. Ändå protesterar kulturarbetare mot dessa modesta restriktioner. Restaurangerna får hålla öppet till klockan 23. Ändå låter det som en katastrof för restaurangägarna. Folk får träffas. Så många som åtta personer får hålla varandra sällskap på krogen. Affärerna är öppna som vanligt. Vi får gå ut, landet är inte nedstängt. Vad är problemet?
Marja Häkämies, Skarpnäck

Nu har nyhetsuppläsarna i tv igen börjat avsluta sändningarna med ”Ha en fortsatt trevlig kväll!” Ordet ”fortsatt” har varit borta ett tag, tack och lov. Jag förstår att de menar ”Ha en trevlig kväll i fortsättningen”. Nu låter det som om de tar för givet att kvällen hittills varit trevlig för alla. Vilket antagligen inte är fallet.
Staffan Sundin, Stockholm

Är det någon mer än jag som tycker att svensk pandemihantering på regerings- och myndighetsnivå är ett under av oklarhet, tvetydighet, senfärdighet och självgodhet. Inom näringslivet byter man de ansvariga när de misslyckats och förtroendet är förbrukat!
Göran Lindegren, Nacka

Jag blir förvånad när jag läser att överbefäl­havare Micael Bydén säger att ”Sverige saknar vapen och ammunition”. Jag trodde vi hade ett säkerhetstänk och inte avslöjade känsliga uppgifter på detta sätt. Vart går alla miljarder då ”Sverige saknar vapen och ammunition”? Samtidigt säger ÖB i en tv-intervju att ”försvarsmakten följer utvecklingen noggrant samt att beredskapen höjts vid våra gränser”. Vad är logiken i detta då vi ändå inte har vapen eller ammunition?
Jörgen Friberg

Noterade på tv att ledamöterna i Riksdagen har börjat använda munskydd.

Riksdagen är en arbetsplats och då gäller arbetsmiljölagen. I Arbetsmiljöverkets föreskrift står att andningsskydd ska användas mot corona för att förhindra covid-19. Munskydd är avsedda för att skydda patienter mot bakterier som vårpersonal kan överföra. Andningsskydd är avsedda för att skydda bäraren mot bland annat virus. Dessutom minskar andningsskydd överföring av smitta mellan individer med minst 95 procent om båda använder andningsskydd med lägst filterklass FFP2.

Munskydd utgör ett mycket dåligt skydd mot omikron. Inte så konstigt att Centerpartiets ledare Annie Lööf, Miljöpartiets språkrör Per Bolund och nu senast statsminister Magdalena Andersson (S) måste sitta i karantän.
Krister Forsberg, expert på personlig skyddsutrustning, Lidingö

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen måndag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt