Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-15-mars/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 15 mars

Bildinsändare av Claes Henning, Stockholm.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll onsdagen den 15 mars 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vilket är det egentliga skälet till att Ungern håller på med detta velande hela tiden om när de ska godkänna Sverige som Natomedlem? Tror att första gången jag hörde en tidsangivelse var i november i fjol. Är skälet en press på Sverige att Ungern inte vill penningstraffas för sin ”odemokrati”, eller är det Turkiet och Ryssland som bestämmer godtagbar tidpunkt? Det är ett mycket underligt beteende, vilket nog som positivt av somliga. Det är obegripligt att Nato kan ha sådana regler!
Barbro Eriksson, Stenhamra

Visst blir man nostalgisk och samtidigt lite sorgsen när man läser hur den tidigare schweiziske presidenten Alain Berset uttrycker sig: ”Schweiz är fortfarande neutralt och schweiziska vapen ska inte användas i krig.”
Ulf Gabrielsson, före detta flygvapenpilot under kalla kriget

Peter Pettersson (Noterat den 14 mars) undrar varför Natoländerna behöver fyra gånger så stora militärutgifter som Kina och Ryssland tillsammans. Svaret är enkelt. Mobbare går inte på den store starke, utan den mindre svage.
Kjell Litwin, Stockholm

Tar ni bort ”de” och ”dem” kan ni även bort ”han” och ”honom”. Då kan det bli så här: ”Han mötte han på gatan. Han bar på en bok som han gav till han.” Vem fick boken? Svårbegripligt!
Kerstin Hedström, Sollentuna

Låt oss behålla skillnaderna mellan ”de” och ”dem” och låt ”dom” stå för dialog och vardagligt tal. Det är inte så svårt att lära sig skillnaden. Testa att byta ”de” mot ”vi” och ”dem” mot ”oss”. Mina elever hade inga svårigheter att lära sig skillnaden.
Myrna Widell, pensionerad svensklärare

Skriv som du talar är Språkrådets dom,
vad gäller striden om ”de”, ”dem” och ”dom”.
”Dom” en eftergift för okunniga och obildade,
är Björn Ranelids dom över ”de”, ”dem” och ”dom”.
Skuldbelägg inte dem, som inte kan, säger Språkrådet
om kritiken mot grammatiken.
Claes Thulin, Ljungsbro

Jag hade 14,5 procents boränta i mitten på 80-talet – det var normalt. Det är en bit kvar!
Göran Vogel, Stockholm

Tack, Anni Lönn, för ditt kloka inlägg som skapar hyfs i jaktdebatten som helt kontrolleras av skjutglada särintressen!
Göran Nyrén, Handen

I min Ica-affär ser jag klyftorna öka. Pensionärer, troligtvis med låga pensioner, letar extrapriser. Till lådan med varor med nedsatta priser, på grund av kort datum, är det kö.  Samtidigt gör Ica-koncernen enorma vinster. Bara Ica-handlaren på min gata plockar ut en lön på otroliga 30 miljoner kronor. Så det finns plats för sänkta matpriser.
Göran Dahlstrand, pensionär, Södermalm

Till socialförsäkringsminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och statsminister Ulf Kristersson (M): Att barnfattigdom förekommer i vårt land är under vår värdighet, nedlåtande och förnedrande. Låt oss alla göra något åt det!
Ulf Flood Sjöholm, Årsta

Vilken skitregering vi fått som kan ge någon närmare 800 000 kronor i elstöd, men inte en krona till alla de som drabbats hårt av orimliga matprishöjningar. Snacka om orättvisa! Det är dags för nyval i höst!
Janne Åberg, Hudiksvall

Svar till nämndeman Hans-Ove Görtz (Noterat den 14 mars): Av din redogörelse framgår tydligt att svenska domstolar är systematiskt infiltrerade av politiker via den påstått opolitiska funktionen nämndeman. Det är naivt att tro att en politiker plötsligt blir opolitiska bara för att man kallar hen nämndeman. Självfallet har hen med sig sitt kontaktnät, sina värderingar och sina lojaliteter in i rättssalen.
Kjell Rundkvist, Lidingö

Jag har prenumererat på DN i över 50 år. På senare år har den rakryggade hållningen gentemot extremhögern gjort att min respekt för tidningen ökat. Det är därför med förskräckelse jag tar emot beskedet att DN rekryterat samma skribent som skandalomsusade högerextrema Bulletin tidigare gjort, Alice Teodorescu Måve, utan att skribenten i fråga på något sätt ändrat sin argumentation. Om en så etablerad och välrenommerad tidning som DN redan nu tillämpar en preventiv självcensur gör det mig mycket orolig för yttrandefriheten. Om DN tror att det är liberalt att betala för högerextrem propaganda riktad mot utsatta i samhället gör det mig bedrövad. Glädjen att läsa morgonens DN är borta.
Carolina Svensson Huldt

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.