Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-16-februari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 16 februari 2021

Foto: Fredrik Funck

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen tisdagen den 16 februari 2021.

Varför går det inte att köpa bara en semla? Nej, de är packade två och två. Om man är ensam, vilket många är, ska man äta en och slänga den andra? Eller ska man äta två och må dåligt eller avstå helt? Vilket jag gör. Tänk vad många semlor som kunde säljas om de packades en och en – eller hur, bagare?
Börje Enblom, Tyresö

I lördags förmiddag stod jag utanför en stor matvaruaffär och väntade på min dotter, som var inne och handlade till mig. Jag fick vänta ganska länge för det var köer och trångt i butiken. Det förstod jag när jag såg vilka som gick in. Det var barnfamiljer med barnvagn, syskon och pulkor, yngre par och gamlingar tillsammans med rullatorer. Varför går inte bara en in och handlar och på så sätt minskar trängseln i butiken? Varför kan vi inte följa rekommendationerna?
Eivor Östlund, Stockholm

Får alla regioner samma antal doser i förhållande till sin befolkning? Vad beror den stora skillnaden i vaccinationstakt på? Oron för en tredje våg borde kunna lindras med en snabbhet i vaccinationsarbetet.
Barbro Eriksson, Stenhamra

Vi 40-talister är så ledsna och arga. Hur kan ni smita förbi i kön för att få vaccin? Hur kan ni såra oss som suttit och sitter och väntar på att få umgås med nära och kära vänner? Hur kan ni ta för er av det vi väntar på, vi som så troget sitter här och ej kan smita förbi? Hur kan ni bete er så mot oss?
Eva Björk

Hur oroliga ska vi behöva vara inför journalisternas ”geniala” frågor vid Folkhälsomyndighetens pressträffar? Denna verbala smittspridning har nu länge legat på en oroande hög nivå. Nu är det viktigt att följa rekommendationerna:
1. Ställ korta frågor.
2. Upprepa inte vad andra just frågat.
3. Tala är silver och tiga är guld.
Hans Lindström, Öregrund

Svar till Måns Kjellson (Noterat den 15 februari): Varför inte säga ”mask” som man gör i många andra länder?
Anita Zethzon, Huddinge

KD-ledaren Ebba Busch kommer att göra en ”Trump”: Hon kan frikännas i domstol, men hon blir säkert fruktansvärt skyldig ur moralisk synvinkel.
Carlos Claret, Stockholm

Nej, Ebba Busch, det handlar inte om vem som har rätt, utan om etik och medmänsklighet i relation till äldre – värden som du framhåller när du pratar politik.
Fredrik Svensson, Rotebro

Ett sätt att få kontroll på avfallssäckar på trottoarer och gator vore att den som köper eller hyr en säck måste registrera sig samt de säckar som köps. Säckarna kan förses med streckkod, QR-kod eller chip för att kunna knytas till köparen. Genom att avläsa märkningen kan man då kontrollera vem som köpt eller hyrt säcken. Ansvaret för bortforsling av de säckar som inte är märkta eller har någon registrerad köpare vilar på företaget som tillhandahåller säckarna.
Robert Wahlgren, Stockholm

Vad är det som gör att Vita havet är en förolämpning, medan Brown Island är ett exempel på motsatsen?
Ralf Sandman, Norrköping

Några på konstfack anser det vara rasistiskt att en stor utställningssal kallas Vita havet. Det bodde en kille i Vita huset i åtta år utan några protester vad jag vet. Han heter Barack Obama.
Torbjörn Karlberg, Stockholm

Som gammal konstfackare undrar man lite vad som händer. På gamla Konstfack på Valhallavägen var golvet i Vita havet svart. En trappa ner låg Svarta havet med vita väggar. Och pratar vi vatten har vi ju både Röda och Svarta havet. Vid Norra Bantorget låg Röda rummet. I Stockholms stadshus finns fortfarande Blå hallen – som tur är. Vad ska vi göra med Grönland? Låt Konstfack få ha sin historia - gör oss inte färglösa!
Hans Lindström, Öregrund

Vad ska vi ta oss till? Vi har ju Vita bergen, Vitön, vitaminer som gör oss vitala och så vidare. Det bästa vore nog att ersätta vit och svart med ett ord typ hen, kanske svit eller vart möjligen beige?
Hans Zetterström, Stockholm

Blir du stött i kanten av Vita havet? Mångfald är viktig, så varför inte byta till Röda havet alternativt Svarta havet eller varför inte Gula havet? Alla kan då bli stötta i kanten någon gång.
P Thomas Larsson, Göteborg

Följer med intresse den infekterade debatten om namnbyte på konsthallen Vita havet. Det blir knasigare och knasigare. Börjar nu undra om vi inte alla har förts bakom ljuset –  är det inte en performance av studenterna?
Maria Lindström, Tyresö

Apropå mellovärdarnas klädsel (Noterat den 15 februari): Kan man peka ut en hallik tack vare dennes klädsel, alltså?
Ulf Cederlund, Stockholm

Tack, Gunnar Widén, för din insändare (den 16 februari) om vindkraft! Hur kan någon med synen i behåll hävda att vindkraftverk är miljövänliga? Skogar av vindmöllor växer nu upp och skövlar natursköna miljöer både till lands och till havs – förutom att de ofta står stilla när de som mest behövs. Devisen för vindkraftsprofeterna tycks vara: ”Ändamålet helgar medlen” och ”ont skall med ont fördrivas” ...
Bengt Edman, Täby

Ett silver med guldinslag för en mer eller mindre uträknad Hanna Öberg. Så bra gjort! Grattis!
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Dagens bildinsändare: Jan Johansson, Karlskrona, om Anders Tegnell som ”reser sig igen”.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt