Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-16-januari/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 16 januari

Bildinsändare av Karin Lundmark, Umeå.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen måndagen den 16 januari 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Tidigare var regeringen bara brun i framtoningen, nu är de det även i munnen. Erdogan är en diktator. Sådana skall bemötas med avstånd inte förståelse. När kommer nästa utspel mot yttrandefriheten? Tack Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, för att du är den vuxne i rummet när regeringen inte är det!
Sam Olzon, Sundbyberg

Jag kan lugna den upprörda regeringen. Väldigt få svenskar ­skulle bli upprörda om statsminister Ulf Kristersson i form av en docka skulle bli upphängd upp och ned utanför stads­huset i ­Ankara. I stället vore det glädjande om även turkar hade yttrande­frihet. Vi svenskar ska inte förhandla med en stat som inte har yttrande- och pressfrihet inskrivet i grund­lagen. Jag trodde för övrigt att Nato hade demokratikrav för medlemskap.
Stig Skoglund, Gräddö

Nu får det vara nog! Sluta med försöken till anpassning för att Turkiet ska ratificera vår Natoansökan. Så länge Erdogan får uppmärksamheten av Sverige känner han sig viktig som Turkiets store ledare. Då tycker han att han styr även Sverige. Ge honom total tystnad, ignorera honom! Han är lika förutsägbar som ett bortskämt barn.
Camilla Brolin, Solna

Det är beklagligt att våra politiker har förlorat känslan för nyanser i det svenska språket. Både statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström beskriver dockaktionen vid Stockholms stadshus som något ”avskyvärt”. Det måste finnas proportioner även i samband med heta politiska utspel. Plump, absolut. Smaklöst, definitivt. Motbjudande, eventuellt. Men avskyvärt? Avskyvärt är det vad Ryssland gör mot civila i Ukraina. Avskyvärt är det hur IS härjat bland yazidierna eller Myanmars folkmord på Rohingya eller hur kongolesiska kvinnor våldtas på löpande band medan världen ser på. För min del tycker jag att Sveriges officiella hållning till Turkiets nycker i Nato-frågan inte är ”avskyvärt”, men skrämmande. För att inte tala om aningslöst viftanden med ord som ”nationens bästa” eller ”rikets säkerhet” varje gång ordet ”yttrandefrihet” nämns numera.
Nahide Hermansson, Skellefteå

Erdogan använder Sveriges Natoansökan för inrikespolitiska syften. Han har egentligen inte med Sverige som land att göra. Nato behöver Sverige mer än Sverige behöver Nato. Betänk Gotlands geografiska läge. Den som behärskar Gotland behärskar Östersjön. Jag tror att vi själva inom en snar framtid själva kan skydda Gotland, om inte redan nu. Sluta att buga och fjäska för Erdogan! Det blir bara ynkligt. Sverige bör släppa fram Finland ensamt, och när Finland är inne i Nato har Sverige Natoländer runt om. Hota tillbaka nu och meddela Nato att om Erdogan fortsätter på samma sätt tar vi tillbaka vår medlemsansökan och återkommer med en ny ansökan när vi får garantier av Turkiet om ett godkännande. USA ska eventuellt sälja avancerat stridsflyg till Turkiet, och då vore det en skam om det inte ställdes krav på Turkiet om vår Natoansökan. Sluta att krypa och dalta med Erdogan! Han kommer bara med nya krav som han vet att Sverige inte kan godkänna, för till skillnad från Turkiet har vi 100 procent demokrati i vårt land. Dessutom är Erdogan bästis med Putin och därmed ett hot mot Nato. Någon som tror att Erdogan skulle godkänna ett Natoingripande mot Putin? Sparka ut Turkiet i stället!
Peter Eriksson, pensionär, Norrtälje

Vår energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) strålar av lycka på bilderna från Kiruna när omvärlden informeras om en ny stor gruvfyndighet. Är hon lika lycklig över de oundvikliga miljökonsekvenserna och över att det medför katastrof för rennäringen i området?
Jens Busch, Lidingö

Jag sitter i ett hus med vantar på händerna och kläder som jag skulle vara ute. Problemet är politiker som enbart ser till nästa val, att inte se längre fram och ha någon form av krisinsikt är otroligt dåligt. Hur kan man tro att Sverige för alltid ska vara ett land isolerat från olika kriser? Jag själv har minskat min elförbrukning, men fick ändå en räkning på dubbelt så mycket för december mot november. Vem tjänat på detta? Inte medborgarna som trott att de som beslutar om viktiga saker vet vad de gör! Kortsiktiga beslut är av ondo. Man måste kunna tänka längre än en mandatperiod och inte luras av populistiska opinioner.
Susanne Johansson, Ydre

Den norrländska vreden över uteblivet elprisstöd kan vara lätt att förstå när det i december blev nästan lika dyrt i norr som i söder. Men en snabb tillbakablick till augusti ger lite perspektiv. Den 16 augusti kostade elen 5,16 öre i norr och 569,35 öre i söder. Och för hela augusti var genomsnittspriset 18,3 öre i norr och 305 öre i söder, plus avgifter och skatter där moms ökar på skillnaden ytterligare i söder.
Per Eriksson, Falkenberg

Så kom elfakturan för december. Jämfört med 2021: hälften så mycket elförbrukning, men dubbelt så hög kostnad. Annika Strandhäll (S) har sagt: ”Det är ingens fel.” Har de fyra kärnkraftsreaktorerna lagt ner sig själva? Våra stora älskade kloka ledare i S och MP, tack för den fakturan!
Peter Tornborg, Rådane, Åmål

En elkommission måste bildas och syna alla aktörers agerande! Hela Sverige håller på att ­sänkas på grund av att ingen tar tag i frågan.
Bo Gillberg

Minns vad Thorbjörn Fälldin (dåvarande centerpartistisk statsminister) sade om kärnkraften i riksdagens talarstol 1976: ”Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse.” Det tar 100 000 år för radioaktiviteten försvinner. Det tar mellan 3 000 och 4 000 generationer beroende hur man räknar (mellan 25 och 33 år). Ebba Busch (KD), tänk på dina barnbarnsbarnbarn ...
Göran Vogel, Skarpnäck

Alla som röstade fram regeringen och trodde på fagra vallöften: Har era förväntningar blivit uppfyllda eller känner ni er blåsta? Vår nya regering är en katastrof för klimatet.
Eva Pettersson, Bromma

Klart som korvspad att regeringen måste avskaffa danstillståndet i första hand, före elstödet utbetalas! Nu kan regeringen dansa efter Åkessons pipa hur som helst.
Sören Hemmingson, Vendelsö

Två små ordvändningar om danstillståndets avskaffande:
Så tar regeringen bort danstillståndet.
Men med dess politik, finns ingen anledning att dansa.

Handarbetet har alltid varit fritt
Nu också fotarbetet
Christer Åberg, Hammarby Sjöstad

Svar till Diana Skoglund (Noterat den 9 januari): Mord i liten skala är ett brott, medan mord i stor skala räknas som storpolitik. Som Monsieur Verdoux konstaterade i filmen av och med Charlie Chaplin.
Jan Viklund, Knivsta

Så trist att se Carina Bergfeldt i fredags i den tama intervjun av ­Felix Herngren med dottern Vera. Hur kul är det att få veta om kändisbarnens spritfester och taxiresor för tusentals kronor? Vad var meningen med att ha familjen Herngren i soffan? Sponsring av dotterns karriär i etern? Carina Bergfeldt borde ha ett tätare filter bland sina intervjuer och inte släppa igenom sådant strunt.
Lars Lindén, Västra Torsås

Nu, när fotbollshysterin är över, kanske det finns utrymme för något vettigt program på tv, till exempel ”Det sitter i väggarna”, som många väntat på länge.
Rune Winter

Man blir förvånad att journalist på en av Sveriges största dagstidningar tycker att det viktigaste är att belysa om politiker är rätt klädda för rätt temperatur. Tips på viktigare ämnen: dockupphängningen, kriget i Ukraina och allt lidande som det medför samt bostadsbristen för ungdomar.
Berit Persson, pensionär

Jag erinrar mig följande inledande strofer ur Svenne Rubins ”Folköl och dunka, dunka” från 1992. En – möjligen med undantag av det där med tv-licens – utmärkt profetia och skildring av läget i dagens Sverige. Bör sättas upp på riksdagens anslags(!)tavla och gå som ständig ljudslinga i samtliga statsråds ämbetsrum.
”Allting har blitt så dyrt här i Sverige
Sanna mina ord det blir bara värre
Det ser inte ut som om det skulle finnas nån gräns
Krascher på börsen och dåliga omen
Skatter på skatten och inflationen
Ränta på ränta och svångrem och tv-licens
Och bil'n den är trasig, men det gör det samma
Bensin de e ändå för dyrt för å handla
Och den ska va millionär som skall ut på nån krog
Ultravioletta strålar och växthuseffekten
Och snart kommer deklarationsblanketten
Och grogg har blivit så dyrt att hälften förslog”

Bo W Sundqvist, Stockholm

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt