Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-17-februari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 17 februari 2021

Den omstridda utställningslokalen Vita havet på Konstfack i Stockholm föreslås efter en identitetspolitisk debatt på skolan byta namn till Havet.
Den omstridda utställningslokalen Vita havet på Konstfack i Stockholm föreslås efter en identitetspolitisk debatt på skolan byta namn till Havet. Foto: Gustav Karlsson Frost

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen onsdagen den 17 februari 2021.

En bevisligen vit utställningslokal ska inte längre få kallas Vita havet. Ett konstnärskollektiv får däremot kalla sig Brown Island. Vem har fått behörighet att sätta sig till doms över färger, det vill säga peka ut vilken färg som är politiskt korrekt och vilken som inte är det?
Berit Pettersson Ladra, Kista

Ett tips till Konstfack är att döpa om alla större salar till något med ”hav”. Till exempel finns följande hav i geografiska verkligheten: Vita havet, Svarta havet, Röda havet, Gula havet. Då blir ingen elev eller personal förfördelad färgmässigt eller identitetsmässigt. Om Blå havet eller Gröna havet finns på jorden vet jag inte, men alla hav är ju mer eller mindre blå så det namnet kan också gå bra.
Hans Lidén, Onsala

Ta itu med den verkliga rasism och orättvisa som finns i vårt samhälle i stället för att tjafsa och värdeladda orden svart och vit! Ska vi byta namnen i kartböckerna på Svarta och Vita havet också? Och hur gör det världen mindre rasistisk?
Siw Helgesson, Stockholm

När Konstfack ändå är igång kan de väl byta namn på Svarta, Gula och Röda havet på en gång? Varför inte ta med Stilla i samma svep?
Sam Olzon, Sundbyberg

Om ”Vita havet” är ett rasistiskt namn på en lokal kan de väl byta till ”Svarta havet” eller Röda eller Gula eller någon annan färg. Undrar vad det egentligen handlar om, det kan inte vara färgen?
Monica Björnberg, Gräddö

Vad kallar Konstfack färgen på snö?
Ingrid Johansson, Stockholm

Vitabergsparken, dags att byta namn! Och hur kan ett ishockeylag i Norrköping få heta Vita Hästen? Hälften av ett ägg kallas vitan. Upprörande!
Lars-Håkan Larsson, Åkersberga

Hur svårt kan det vara? Förbjud alla resor upp till fjällvärlden om man vill förhindra en tredje våg av covid-19! Köer där smittan kan spridas skapas bland annat på matställen på väg upp, i butiker och i ringlande köer till liftarna.
Neta Arvidsson, Upplands Väsby

Tisdag och dags för semla. Jag väntade på behörigt avstånd i butiken på min tur att hämta en sådan. Då trängde sin en tjej med munskydd emellan, precis så som Anders Tegnell har förutsett. Har ansvariga på Folkhälsomyndigheten kollat hur folk beter sig i länder med krav med munskydd? Det vill säga: på med ett munskydd och strunta i andra regler.
Claes Blixt, Barkarby

Om man fått sin andra dos vaccin mot covid-19 av Pifzer och måste fylla på om något år igen, är det då viktigt att få påfyllning av samma vaccin? Någon som vet?
Christina Werner, undersköterska, Täby

Filosofen Torbjörn Tännsjö förklarade i SVT återigen att äldre inte ska ha förtur till vaccination. För egen del kommer han att vaccinera sig när han får erbjudande, han är 74 år. Trovärdigheten faller ihop som ett korthus som för alla som predikar en sak men inte lever som de lär.
Barbro Eriksson, Stenhamra

Smygkontoriseringen på 1970-talet kan bli ett smyglägenhetsbyggande när företagen inte behöver betala för dyra kontorsskrapor eftersom många kan fortsätta att jobba hemma efter pandemin. Och då tillkommer massor av lägenheter.
Gundega Vilemsons, Stockholm

I latinamerikanska länder vill man umgås och minnas sina döda. Man tar med sig picknick har trevligt på gravarna och umgås med dem. Men i Sverige lämnar vi dem ensamma i kylan, besöker dem och tänder lyktor en gång om året. Åka pulka och njuta tillsammans har nog ingen död emot. Visste jag det som död vore jag glad och nöjd.
Ann-Christin Jakobsson, Stockholm

En bemannad resa till Mars beräknas kosta 500 miljarder dollar. En av orsakerna till denna resa är en nyfikenhet på om det finns liv eller spår av liv på Mars. Är det inte bättre att använda denna absurt stora summa pengar till att skapa förutsättningar för att alla människor får ett drägligt liv här på vår planet? Varför skapa projekt, som mer till synes vara en jakt för forskare och vetenskapsmän efter det statusfyllda Nobelpriset?
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

DN skriver att AB Volvo delar ut 30 miljarder kronor efter att förra året ha fått 1 miljard i permitteringsstöd, och det är tydligt att man ska bli upprörd. Låt mig då stilla påpeka att av dessa 30 miljarder kommer upp till 9 miljarder att trilla in till stats­kassan i kapitalskatter. Staten får alltså igen med rejäl ränta.
Erland Sommarskog, Stockholm

Varför denna ständiga kamp gentemot vår planet? Alla arter utom Homo sapiens lever med naturen. Att bygga en vall mot ett hav borde till och med människan inse är en idiotisk idé!
Magdalena Björk, Visingsö

Varför alla dessa lekprogram som man envisas med att visa på tv? Diverse mer eller mindre kända personer som ska visa sig på styva linan. Det är inte roligt eller underhållande, utan enbart tjatigt. Det är tur att det finns kanaler som visar annat. Tycker det är synd bara att det inte finns bättre initiativ från public service. Tack för ”Stjärnorna på slottet”! Ett av få bra program som tv visat
Camilla Brolin, Solna

Vid intervjuer i SVT poserar skidåkarna med paketerade och fabriksnya skidor, utan en snöflinga på. Inte heller stavarna är använda. Vad betalar tillverkarna för att visa sina produkter i tv?
Arne Iwarsson, före detta skidåkare, Täby

Dagens bildinsändare: Karl Stefan Stål, Malmö, om om den svenska politikens tunna blå linje.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt