Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-17-januari/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 17 januari

Bildinsändare Ulf Hyltén-Cavallius, Lidköping.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen tisdagen den 17 januari 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I en intressant artikel i DN om maffiabossen i Italien som äntligen gripits gör en italiensk professor i kriminologi en intressant jämförelse mellan maffian i Italien och gängkriminaliteten i Sverige.  I Italien har maffian delat upp drogmarknaden mellan sig och därför är det relativt ovanligt med uppgörelser och mord i den italienska undre världen. I Sverige däremot finns inte den stabiliteten. ”I Sverige tycks det pågå en kamp om kontroll över territorium och var olika grupper kan sälja droger”. Är vi alltså på väg mot en svensk ”maffiasituation” - med ungdomar och tonåringar i huvudrollerna?
Kjell Nordenstam, Solna

Statsminister Ulf Kristersson (M) blev väldigt upprörd över en hängd Erdogandocka vid Stockholms stadshus. När Erdogans flygvapen bombade kurdiska byar i Irak och Syrien fann Kristersson däremot ingen anledning att höja rösten.
Börje Ståhl, Stockholm

Utrikesminister Tobias Billström (M) tror att man kan kalla att hänga en docka upp och ner föreställande Turkiets president Erdogan för en ”skenavrättning”. Skenavrättning är något helt annat: ett sätt att tortera en människa så att man får den att tro att den ska avrättas, till exempel genom att dra en huva över huvudet på någon och sedan avlossa att skott alldeles nära. Billström borde skickas till skolbänken och lära sig svenska för infödda svenskar.
Åsa Junkes Kfouri, Hallstahammar

Dockan som föreställde Erdogan var så välgjord att den skulle ha platsat i den brittiska komediserien ”Spitting Image”.
Peter Hansson, Stockholm

När kommer ett initiativ från tidningen Flamman om en satirtävling med syfte att håna Putin?
Ola Dalström, Stockholm

Det finns regler gällande elprissättning inom EU. Men med tio gånger så dyr el får staten också in tio gånger så mycket momspengar. Varför inte ta bort momsen under dessa tuffa tider? Samma sak gäller energiskatten. Kan inte den tillfälligt justeras nedåt? I Danmark har man hjälpt folket på liknande sätt, så varför får de och inte vi? Man nämner inte skatter, utan pratar bara om elpriset som är låst till EU-nivå.
Allan Ruth, Tyresö

Vi har ett fast elavtal. Vi sparar på elen ändå, så klart. Vi har inget att skämmas för och behöver inte hemligstämplas. Vem behöver det?
Monica Larsson, Bringsjöberg

Våra meteorologer trodde jag i min enfald har en uniform utbildning. Men råkar man titta på deras presentationer i nyheterna uppstår tvivel. Prognoserna i SVT, TV4 och lokala kanaler skiljer sig ofta ganska markant från varandra. Kan någon förklara? En sak till, varför detta evinnerliga spring fram och tillbaks framför kartan?
Peter Rockström, Värnamo

Hur i hela världen kan vi ha en idrottsgala där bara en liten del av våra idrottare får uppmärksamhet och pris för sina insatser ? Varför fick inte Armand Duplantis ett enda erkännande? Eller Sandra Näslund som vunnit så mycket i sin gren skicross? Detta är rent ut sagt en skandal. Gör om och gör rätt och hoppas att det blir mer rättvist nästa år!
Camilla Brolin, Solna

Absolut, Nils van der Pool gjorde en fantastisk prestation under 2022. Tycker dock att det är en stor skandal att den lika fantastiske ”Mondo” Duplantis blev utan pris. Inte i en enda kategori blev han belönad! Han kunde inte vinna mer än han gjorde och slog världsrekord upprepade gånger.
Olle Gunnarsson, Umeå

Jag skämdes framför tv:n! Världens främste friidrottare Armand Duplantis blev utan pris! Han som varje säsong utför osannolika bragder med sin stav och nästan alltid vinner i kamp med andra atleter från övriga världen! En fantastisk underhållare – utan pris! Skandal!
Stig Skoglund, Gräddö

Vill hylla Pernilla Wiberg och Måns Zelmerlöw som programledare för Idrottsgalan. Inga krystade, billiga och taskiga skämt om deltagarna, Inget skrik och gap, utan med lugn och saklighet ledde de den bästa galan på många år. Skäms­kudden från tidigare galor låg nu oanvänd.
Björn och Maj-Lis Höglund, Älvsjö

Detta svar på en insändare var en förlösande läsning om små barn, föräldrar och förskolan. Förslaget borde verkligen få ta plats i debatten! Förr kunde barn, vars föräldrar var hemma med ett mindre syskon, gå till lekskolan tre timmar på förmiddagen eller på eftermiddagen. Alldeles lagom. Utöka också den öppna förskolan i stället för att tvinga in alldeles för små barn i trånga förskolor.
Eva Norman-Ericson, pensionerad lärare/pedagog, Dalarö

Tack, Lars Lindén (Noterat den 16 januari), för dina synpunkter på intervjun av Carina Bergfeldt med delar av familjen Herngren. Håller med till fullo. Så trist intervju! Men ofta är ju upplägget att Intervjua människor som kämpat och människor som glider på en räkmacka.
Anita Axelsson

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt