Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-18-februari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 18 februari 2021

Den myndighetsgemensamma presskonferensen på torsdagen hölls med Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors och presschefen Christer Janson på plats i salen medan övriga deltog digitalt.
Den myndighetsgemensamma presskonferensen på torsdagen hölls med Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors och presschefen Christer Janson på plats i salen medan övriga deltog digitalt. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen torsdagen den 18 februari 2021.

Folkhälsomyndighetens presskonferenser verkar mest vara som en förening för inbördes beundran. För mig som vanlig människa kommer det inga svar på det jag är orolig för. Nämligen:
1. Hur mycket vaccin har kommit?
2. Hur mycket har använts i dos 1 och dos 2?
3. Hur mycket kommer det de närmaste fyra veckorna?
Rent matematiskt är det en ökning med cirka 10.000 vaccinerade per dag. Detta i respektive dos. Och med den matematiken kommer det att ta cirka två år att vaccinera drygt 7 miljoner invånare. Var är alla miljoner som tydligen köpts in? Ligger de i Bryssel eller var?
Peter Eriksson, Norrtälje

Informationen till svenska folket om coronaläget tycks ha två förebilder: Bagdad Bob och Hans Holmér, men ännu ingen förkrossande seger eller något ljus i tunneln ...
Hans Zetterström, Stockholm

Tacka sjutton för att smittan ökar i Stockholm! Är någon förvånad? Vi blir inte testade och vaccinationer är sällsynta! Sluta skylla på diverse orsaker och agera i stället! Annars lär ingen minskning ske, snarare tvärtom.
Camilla Brolin, Solna

Det som i dagligt tal kallas munskydd ska skydda våra andningsvägar, både mun och näsa, från att invaderas och luftvägarna infekteras av baciller, bakterier eller virus. Jag föreslår därför att produkten munskydd byter beteckning till andningsskydd – att naturligt täcka både mun och näsöppningar.
Ulrika Voghera, född 1929, Stockholm

Att försäljningen av munskydd ökat i kronor räknat kanske inte bara beror på ökad efterfrågan. Det kan kanske också bero på höjda priser.
Åke Wikström, Bengtsfors

Ingen vaccinering av friska över 80 utan hemtjänst i Sundbyberg, inget vaccin alls på läkarhuset Odenplan. Varken på tunnelbanan eller på torget fler en några enstaka med ansiktsskydd. Stäng inte verksamheter, utan sluta rekommendera munskydd i det offentliga rummet. Utfärda order om det i stället och se till att polisen håller ordning på den världsfrånvarande befolkningen. Annars blir det snart världsrekord i avlidna per antalet invånare.
Wolfgang Jedliczka, Sundbyberg

Vilken åtgärd ger lägsta antalet döda i covid-19 – att med militär bevaka gränser till Norge, Finland och Danmark eller att införa en gemensam nordisk strategi?
Urban Liwing

När smittspridningen accelererade och andra länder i Europa stängde ner i mars i fjol genomfördes ändå finalen i Melodi­festivalen med en dansande och publik på 30.000 personer på Friends arena. Självklart följde man Folkhälsomyndigheten och rådet om att tvätta händerna. Inget stoppar Mellon!
Kent Sahlin, pensionär

Det har varit en livlig debatt om Konstfacks utställningslokal Vita havet. Men inte en rad har skrivits om den närliggande hörsalen Svarta havet. Hur kan det komma sig?
Dag Levander, Skärholmen

Ordet vit bör nu raderas från svenskan. Grå, halvljus och helljus bör bli ersättare. Orden röd och gul bör ifrågasättas, även de.
Sixten Liedbergius, Ekerö

Vad säger Konstfack om att vit alltid drar först i schack? Det är väl rasistiskt? Eller ska vi måla om så att alla pjäser blir svart?
George Varcoe, Österskär

En anonym grupp ”Brown Island” hävdar att namnet ”Vita havet” på ett stort vitt utställningsrum på Konstfack är ett uttryck för strukturell rasism. Vad är då de vita knutarna på mitt röda sommarhus? Och den vita snön på landsbygden är rasistisk, till skillnad mot den politiskt korrekta bruna sörjan i Stockholms innerstad.
Michael Rosqvist, Stockholm

Håller med min namne Karlberg (Noterat den 16 februari) om Vita havet och Vita huset. Vad säger kungen om Vita havet på slottet? Och Putin om sitt vita hav ..? Äh, han bryr sig inte om sånt strunt.
Torbjörn Brunzell, Gävle

I kväll den 18 februari sker ett stort steg i kampen mot svält, fattigdom, sjukdom och orättvisor på jorden. Då ska den amerikanska rymdsonden Perseverance, som kostat 500 miljarder dollar att bygga, landa på planeten Mars. Vi alla på planeten Jorden önskar lycka till.
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Staffan Erikssons svar (DN den 18 februari) på en insändare (den 15 februari) om missnöjda jobbare är en av de bästa sammanfattningar jag läst.
Tommy Johnson

SVT tycks ha obegränsade resurser denna VM-vinter. Den ointressanta storslalomen kommenteras och refereras av sju medarbetare/experter. Fem i studion eller kommentatorsbåset, två reportrar på plats i soliga Cortina. Proportioner?
Krister Linnér, Örebro

Dagens dikt: Jag sökte i mitt hjärta
Den här morgonen tittade jag i min plånbok
som vanligt var den tom
Sedan sökte jag i mina fickor och hittade några mynt
det är min personkännedom
Men när jag sökte i mitt hjärta och jag fann dig där
då förstod jag hur fantastiskt rik jag är

Bo Grapenskog

Dagens bildinsändare: Kjell Nilsson-Mäki, Frösön, om betydelsen av ordet ”vita”.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt