Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-18-september/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 18 september

Bildinsändare av Lasse Algermo, Stockholm.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll måndagen den 18 september 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallade i söndags till möte om gängkriminaliteten. Ett av budskapen var att det mesta var förra regeringens fel. Att borgarna satt åtta år innan dess, då gängkriminalitet och organiserad knarkhandel också blomstrade, nej, så långt sträcker sig inte ministerns minne. Vad trött man blir på politiker som skyller allt på förra regeringen, saknar minne och åtminstone en gnutta självkritik. Det gäller alla partier. De skyller alltid på världens mest eftersökta person: Någon Annan. De drunknar i övertygelsen om sin egen förträfflighet.  Tänk om de i stället gemensamt kunde skapa en handlingsplan som lever över riksdagsval. Visa att de är mogna och ansvarsfulla personer som tar tag i problem och ser framåt. Det vågar ingen. Då antas man inte vinna val. Nej, man ska uppträda så likt småbarnsåren i sandlådan som möjligt, för att få röster. Måhända säger det mer om oss väljare än våra politiker.
Lars Thulin, Hägersten

En omhuldad tes är att det är ”vanliga” svenskars helgknarkande som orsakar gängens alla skjutningar. Statsminister Stefan Löfven (S) pekade dessutom ut knarkandet i de förmögna förorterna som särskilt omfattande. Vilket inte stämmer, enligt bland annat Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (det är snarare i lägre inkomstskick som narkotika är vanligt). Men eftersom bruket av narkotika inte på något vis skiljer ut Sverige från resten av Europa återstår frågan: Varför skjuts det så mycket mer i vårt land?
Per Eriksson, Falkenberg

Siktet på att gripa ”Kurdiska räven” som en isolerad åtgärd är problematiskt och naivt. Det belyser samhällets bristande förmåga att hantera gängrelaterat våld, och visar att det finns en möjlighet för kriminella att etablera maktstrukturer liknande den Rajid Majid representerar. Det avslöjar en oförmåga hos polisen, staten och kapitalet att djupgående förstå socioekonomiska förhållanden och att ta sin yrkesroll på allvar. Att metodologiskt arbeta efter en felande mall kommer inte att ge rätt svar. Barn blir mer än involverade i farliga aktiviteter, som vapen- narkotikahandel och avrättningar, och trots det ökar rekryteringen. Det väcker frågan om vart hoppet finns. Polisens otillräckliga insatser mot brottslighet har försatt hela Sverige i ett livsfarligt spel.
Marcus Nilsson

Den sittande regeringens patentlösning på gängkriminaliteten verkar vara att bygga fler fängelser och låsa in alla dessa kriminella ungdomar. Det är ett till synes ganska enkelt sätt att bli av med problemet. En hake är dock förstås nyrekryteringen som dessvärre pågår redan i denna mandatperiod. En annan hake är svårigheten att skaffa personal till fängelserna. Redan nu är det fler kriminalvårdare som vill sluta än de som vill börja. Här behövs ett radikalt nytänkande. Jag föreslår därför att man snabbutbildar kriminella med långa fängelsestraff så att de kan ta hand om de nyintagna. Lämpligen skulle de ges viss strafflindring som kompensation.
Kjell Nordenstam, pensionär, Solna

Sverige allierar sig för det hägrande Natomedlemskapets skull med en turkisk regim som bidrar till en mordvåg i Sverige som kan utvecklas till ren terrorism mot politiker, rättsväsendet och medborgare. Detta genom att skydda gängledaren Rawa Majid från utlämning till Sverige och lagföring i Turkiet samt genom att läcka underrättelseinformation från svenska polis till Majids kriminella nätverk. Detta måste leda till en förändring av den svenska hållningen gentemot Turkiet, till exempel genom att Sverige verkar för att EU villkorar krigsmaterielexport till Turkiet med politiska reformer och ökar biståndet för kurdiska och turkiska människorättsaktivister samt kräver att regimen släpper fängslade oppositionspolitiker, journalister och människorättsaktivister. Natomedlemskap värnar Sverige från rysk aggression, heter det. Men det räcker inte för att möta hotet från Turkiet. Det krävs en utveckling mot en mer demokratisk och mindre maktarrogant turkisk regim som inte skyddar våldsamma kriminella.
Niclas Kuoppa, Stockholm

Kronan faller som en sten, vad har hon fått för men?
Har hon av misstro mot vårt Natomedlemsskap blivit klen?
Kan kronan stå på egna ben, bland andra valutor vara pygmén?

Claes Thulin, Ljungsbro

Polska diplomatiska representanter på konsulat och ambassader runt om i världen utfärdade visum för inträde till EU för hundratusentals icke-europeiska medborgare. Ett gigantisk problem! Oviktig för svenska läsare? Även terroristen Rakhmat  Akilov kom till Sverige med ett polsk EU-visum.
Jacek Nadzin, Vårby

Kan ingen lära sådana som finansminister Elisabeth Svantesson (M) och S-ledaren Magdalena Andersson att det inte heter ”komma till bukt med” utan ”få bukt med” eller ”komma till rätta med”?
Gunnar Kihlstedt

Vad är det som har hänt med uttalet av ordet ”med” i medierna? Nästan alla kommentarer säger ”mää”. Det låter förskräckligt illa!
Mats Grape, Sollentuna

Citymail är den verkliga snigelposten. Jag frågade en av deras brev­bärare hur ofta de delar ut post. Hon svarade var fjärde dag, och om det kommer något emellan blir det var åttonde dag. Nu förstår jag varför kallelse till doktor och räkningar kommer för sent. DN-räkningen hade fakturadatum 18/8, men kom först 5/9. Turligt nog kom ett sms från läkaren. Brevet med kallelsen kom fram fem dagar efter besöket. Jag har inte läst eller sett att Citymail bara delar ut post i princip en gång i veckan.
Anita Westberg, Väsby

När ska någon lyckas få dessa så kallade klimataktivister att förstå, att så länge de agerar med att förstöra för andra, lär de aldrig få något som helst gehör för sin sak? Hur korkade är de? Vet de någon som lyckats i sak med att förstöra för andra? Har aldrig hört talas om att det ska ha lyckats. Den dag någon dör på grund av dessa aktivister är de inte bättre än vilken ligist som helst. De är redan nu rena terrorister.
Camilla Brolin, Solna

Att det blir många olyckor med elsparkcyklar är inte konstigt: små hjul, kort hjulbas och hög tyngdpunkt, ofta i kombination med rejäl fart. Vid minsta hinder tippar ekipaget framåt och föraren slår ansiktet i gatan. Inför hjälmtvång för dessa fordon, inte minst för att minska samhällets onödiga sjukvårdskostnader!
Stig-Olof Olofsson, Sollentuna

Ära vare vår konung med 50 år på tronen! Vilket underbart väder och många gratulanter runt Stockholms gator i lördags! Ett glädje­ämne vi aldrig kan glömma är öppenheten inför firandet. Vi måste även ge en eloge till säkerheten runt om. Polisens närhet och deras minutiösa observationer, tack! Fortsatt lycka till med vårt kära kungahus, alla inkluderade!
Christina och Carl-Gustav Vahlberg, Stockholm

Har folk så lite eget liv att man måste ut och blockera stan och vifta med flaggor när tillfälle bjuds? Finns det något med detta veckotidningsliv som Kungahuset lever som är intressant? Jag hamnade i någon sorts sammandrag av ”festligheterna” i lördags innan viktigare tv-program började och såg på detta kvalmiga, underdåniga och motbjudande spektakel som SVT ägnade en hel dag åt. Man hade lyckats att samla uppklädda lismare från alla delar av samhället som alla applåderade fint som man gjorde på tennismatcher för 50 år sedan. Nej, roligare kan man ha en vacker lördag i september.
Stefan Hallin på Tomtebogatan i Stockholm

När en kvinna, som är prinsessa, i ett tal tilltalar till sin pappa, som är kung, ”ers majestät, kära pappa”, så är det på något sätt helt sjukt.
Peter Hansson, Stockholm

Ett extremt exempel på hur propagandan och indoktrineringen fungerar: hyllningar utan måtta och fullständigt tyst om motargumenten. Republikanska föreningen hade en svag ställning förut. SR:S och framför allt SVT:s propagandakampanjer har gjort varje debatt om statsskicket omöjlig. Tala om den ryska statstelevisionens propaganda!
Ettore Nobis, Lund

Som trogen DN-kund sedan många år måste jag fundera över hur det står till på redaktionen som släpper fram en artikel av er medarbetare Björn Wiman med så kränkande ordval om i detta fall kungen. Att jämföra honom med filmen ”Åsa-Nisse”, då har man gått över gränsen med råge. Usel journalistik!
Kjell Vikström, Råneå, DN-kund

”Svensk får livstid i terrormål” står det i en rubrik i lördagens DN. I den följande texten benämns dock personen som ”Den svenska medborgaren”, vilket antyder att personen inte har svensk bakgrund. Varför får det inte antydas i rubriken?
Ricky Eriksson, pensionär

Äntligen är det tillbaka, satirgänget ”Public service” (söndagar i ”Godmorgon världen”, Sveriges Radio P1)! Nu slipper vi vikarierna i ”Utkantssverige”, som tror att bara man skriker och talar dialekt blir det roligt och satir. Fel! Det behövs även bra material och tanke bakom.
Ingela Douhan, Kista

Vädret i sommar kan man beskriva bibliskt. Juni månad: torrt som Moses ökenvandring. Resten av sommaren: så regnig som när Noa sjösatte sin ark.
Göran Dahlstrand, Ingarö

Sommaren aggregerar kraften
skänker höstens dagsverken spänsten
på det att vintern mäktar smidig­heten

Stina Lisbethdotter

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.